Direct naar artikelinhoud

Vakbond stelt prioriteiten federale politie in vraag

BRUSSEL l 'In het ontwerp van het Nationale Veiligheidsplan 2008-2011 van de federale politie wordt geen voorrang meer verleend aan een aantal van de zwaarste misdrijven', klaagt Sypol.be, de vakbond van de Belgische politie. Fernand Koekelberg, commissaris-generaal van de federale politie, spreekt die bewering tegen. 'Er is nog helemaal geen veiligheidsplan.'

Het Nationaal Veiligheidsplan zet de krijtlijnen uit van het federaal politiebeleid voor de komende vier jaar en bevat dus de verdeelsleutel voor de middelen en manschappen van alle federale politie-eenheden. In een open brief aan Koekelberg uit Sypol.be zware kritiek op vijftien 'nieuwe' fenomenen die voortaan voorrang zouden krijgen in het nieuwe Veiligheidsplan. Die prioriteiten werden vastgelegd op basis van het 'nationaal politieel veiligheidsbeeld voor 2006' en de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor, die peilt naar het subjectief veiligheidsgevoel in België. "De betrouwbaarheid van die gegevensbank wordt evenwel slechts op 60 procent geschat", hekelt Sypol.be.

Volgens de politievakbond zouden zware misdrijven zoals corruptie, fraude bij openbare prijsaanvragen, wapensmokkel, georganiseerde criminaliteit tegen goederen, heroïnesmokkel, diefstallen van voertuigen of voertuigladingen en bepaalde misdrijven of overtredingen in het kader van de georganiseerde economische en financiële criminaliteit geen belangrijke plaats meer krijgen in het toekomstige politiebeleid. "Bovendien herneemt het Nationaal Veiligheidsplan evenmin de misdrijven die de strafwet het strengst beoordeelt en in de ogen van zowel het publiek, de magistratuur als de politieambtenaren onvergeeflijk zijn", beweert Eddy Lebon, de algemeen secretaris van de politievakbond. Bizar genoeg zou zelfs 'terrorisme' niet meer op het prioriteitenlijstje staan van de hoogste politie-echelons.

Bij de top van de federale politie wordt de kritiek van Sypol afgedaan als 'veel te voorbarig'. "Wij hebben enkel een voorbereidende nota opgesteld op basis van onze gegevensbank en de Veiligheidsmonitor. Maar die sneuveltekst zal nog worden aangevuld, genuanceerd en uitgeklaard. Het gaat absoluut niet om een definitieve of volledige tekst", zegt Koekelberg.

Meer zelfs: op dit moment is er nog helemaal geen nieuw Nationaal Veiligheidsplan voor de komende vier jaar. De reden daarvoor is simpel: het Nationaal Veiligheidsplan wordt gedistilleerd uit een kadernota van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Die baseren zich op hun beurt op het regeerakkoord om hun nota op te stellen. "Zolang er geen nieuw regeerakkoord is en geen nieuwe ministers, zal er dus geen nieuw Nationaal Veiligheidsplan uit de bus komen. Wij zijn, zoals gezegd, al wel begonnen aan de voorbereidingen ervan, omdat we wat tijd willen winnen. Maar onze voorbereidende tekst zal hoe dan ook nog serieus aangepast worden."

Koekelberg verzekert ook dat 'terrorisme' zeker in de top tien van prioriteiten zal voorkomen. "Dat is een evidentie."