Direct naar artikelinhoud

Minister Van Brempt heeft 5,5 miljoen voor duurzaam woon-werkverkeer

BRUSSEL l Leuven stelt duizend dienstfietsen ter beschikking, in de haven van Antwerpen organiseert de Kamer van Koophandel collectief vervoer voor zes bedrijven. Zo krijgen in totaal elf projecten een subsidie om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. Vlaams mobiliteitsminister Kathleen Van Brempt maakt daarvoor 5,5 miljoen euro vrij.

Het gaat om projecten die inspanningen leveren om de mobiliteit van hun werknemers te verbeteren: door infrastructurele ingrepen, gemeenschappelijk vervoer te organiseren of car- of fietspooling te stimuleren. Het gesteunde iBusproject in de Antwerpse haven zorgt voor gemeenschappelijk vervoer voor Degussa, Solvay, Monsanto, Bayr, Ineos en Lanxess.

Het project Woonwerkmobiel is een samenwerking van drie bedrijven in Midden-West-Vlaanderen. Die gaan een fietspool, carpooling, vanpooling en een shuttledienst uitbouwen. Fietsende werknemers van het Heilig Hartziekenhuis Roeselare-Menen zullen dan weer een fietsvergoeding, fluojasjes en een vernieuwde fietsenstalling krijgen.

De subsidies komen uit het Pendelfonds, dat eind 2005 is opgericht om bedrijven(-groepen) die zich inzetten voor duurzaam woon-werkverkeer te steunen. Het Pendelfonds maakt deel uit van het Pendelplan. Daarmee wil minister Van Brempt het aantal woon-werkverplaatsingen met de auto tegen 2010 met 10 procent terugdringen.

In totaal dienden vijftien bedrijven een plan in om financiële steun te krijgen voor hun inspanningen voor duurzaam verkeer, elf werden geselecteerd. De projecten duren vier jaar en richten zich in totaal tot 32.000 werknemers.

Minister Van Brempt maakt voor de plannen 5,5 miljoen euro vrij, maar het is de bedoeling dat de projecten na vier jaar kunnen voortdoen zonder subsidie. In september volgt een tweede oproep voor het Pendelfonds. In 2008 en 2009 voorziet het Pendelfonds telkens 2,7 miljoen euro voor nieuwe projecten. (NC/Belga)

www.mobielvlaanderen.be/pendelfonds.