Direct naar artikelinhoud

Maddies moeder verdacht door bloedsporen in auto

De mama van de vermiste Britse kleuter Maddie McCann (4) wordt als verdachte beschouwd in de aanslepende verdwijningszaak. Volgens woordvoerders van de McCanns hebben de Portugese onderzoekers daartoe besloten omdat in een huurauto van het gezin bloedsporen zijn gevonden.

Door Barbara Debusschere

Portimao / Londen l De mama, Kate McCann, en haar familie zijn 'zwaar aangeslagen' door de beslissing, die de indruk wekt dat de ontvoeringszaak een zaak van (onvrijwillige) doodslag wordt. Tot nu toe waren de onderzoekers blijven benadrukken dat de ouders geen verdachten zijn.

De erg discrete politiechef Olegario de Sousa zegt in een officiële verklaring enkel dat er 'een nieuwe verdachte' is, maar twee woordvoerders van de McCanns stellen dat het wel degelijk om Kate McCann (39) gaat. Volgens haar advocaat kreeg Kate de waarschuwing dat ze nu in verdenking kan worden gesteld van de moord op haar dochter.

Madeleine verdween kort voor haar vierde verjaardag toen ze 's nachts met haar broertje en zusje lag te slapen in het vakantieappartement van het gezin in de badplaats Portimao. Haar ouders zaten met vrienden vlakbij te eten en gingen geregeld een kijkje nemen, zo zeggen ze.

De moeder heeft nu, zo weet een woordvoerder, de status van 'arguida' gekregen. Dat betekent dat ze verdacht is (zie kader). Door die status kan ze zich beroepen op haar zwijgrecht en mag ze zich laten vertegenwoordigen door een advocaat. Tegelijkertijd kan het als gevolg hebben dat ze het land niet mag verlaten.

De vader van Madeleine, Gerry McCann, werd gisteren apart verhoord. McGuiness stelt dat hij niet wordt verdacht maar in Portugese media werd het vermoeden geuit dat ook hij de status van verdachte zou krijgen. Beide ouders ontkennen iedere betrokkenheid bij de verdwijning van hun dochter.

Kate McCann had na een eerste formele marathonverhoor donderdag al aangegeven dat ze vreesde als verdachte te zullen worden beschouwd. Bij een tweede verhoor gisteren gebeurde dat ook. Toen de duidelijk uitgeputte vrouw zich naar het politiekantoor begaf werd ze uitgejouwd door omstanders.

De politie zou Kate 22 specifieke vragen willen stellen. Welke die zijn is niet duidelijk, maar gezien de status van verdachte wordt aangenomen dat het gaat om vragen die Kates betrokkenheid bij de verdwijning van haar dochter insinueren. "Kate wordt ervan verdacht per ongeluk haar dochter te hebben gedood", aldus David Hughes, woordvoerder voor de McCanns.

Volgens een andere woordvoerder van de McCanns heeft de Portugese politie besloten Kate tot verdachte te verklaren naar aanleiding van bloedvlekken die zijn gevonden in een huurauto. "In een bespottelijke verklaring heeft de politie gezegd dat bloed is gevonden in de auto die ze (de McCanns) huurden 25 dagen nadat Madeleine werd ontvoerd. Er wordt gesuggereerd dat Kate betrokken is bij de verdwijning van haar dochter", aldus woordvoerster Justine McGuiness tegen BBC.

De Portugese politie lijkt ervan uit te gaan dat Maddie niet vermoord is, maar bij een ongeluk om het leven is gekomen. Daarna zou haar lichaam verstopt, verplaatst en weer verstopt zijn. De Britse commerciële zender SkyNews berichtte op gezag van een familielid van de McCanns dat de moeder een 'deal' aangeboden is. Als ze zou toegeven Maddie per ongeluk gedood te hebben, zou ze maar twee jaar in de cel hoeven.

De ommekeer komt er in ieder geval na de resultaten van Brits forensisch onderzoek op kledingstukken en bloedspatjes die in het vakantieappartement waren gevonden. De politie heeft nog niets bevestigd of ontkend in verband met die sporen maar zei wel al 'erg tevreden te zijn' met de resultaten.

Al een hele tijd voerden bepaalde Britse en Portugese media verdachtmakingen tegen de McCanns op, meestal op basis van anonieme bronnen. De politie zag zich herhaaldelijk genoodzaakt te benadrukken dat de ouders niet als verdachten werden beschouwd. Ook na het verhoor donderdag werd die boodschap herhaald. Maar dat de politie eerder al toegaf meer en meer aan te nemen dat Maddie niet is ontvoerd maar gedood en dat de ouders apart moesten worden ondervraagd deed het vermoeden ontstaan dat ze centraal zouden komen te staan in het onderzoek.

De McCanns, die al die tijd rondreisden met hun smeekbedes om tips en informatie of in Portugal verbleven, waren van plan zondag terug naar huis te keren met hun tweeling. Door Kates status als verdachte kan dat niet. Beiden reageren geschokt. "Deze aantijgingen zijn absurd", schrijft papa McCann op zijn website. "Kate is zwaar aangeslagen en ontgoocheld, niet alleen omdat ze nu een verdachte is maar ook omdat ze weet dat men daardoor niet echt meer zoekt naar Madeleine", zegt een vriend van de McCanns.

Kate wordt ervan verdacht per ongeluk haar dochter te hebben gedood