Direct naar artikelinhoud

School schrapt speeltijd

De 180 kinderen van basisschool De Hoogvlieger in Aarschot mogen 's namiddags niet meer buiten ravotten. De directie heeft de speeltijd afgeschaft. Te veel gedoe en tijdverlies, is de uitleg. Experts vinden dat niet kunnen.

"Eigenlijk duurt de namiddagspeeltijd maar tien minuten. Maar eer de kinderen weer aan de slag zijn, zijn we algauw 25 minuten verder", zegt directrice Anouk Cleeremans. "Het vergt te veel organisatie: jassen aan, trappen af, iedereen verzamelen op de speelplaats, trappen op, jassen weer uit,... Zo gaat er veel kostbare tijd verloren. Bovendien moeten de 180 leerlingen onder het afdak staan als het regent. Dan staat er veel te veel volk op een te kleine plaats. Er gebeurt altijd wel wat."

De directrice maakt zich sterk dat de regeling - die ook geldt voor de kleuterklasjes - geen al te grote impact zal hebben "omdat de kinderen nog steeds pauze krijgen. De pauze wordt geïntegreerd in het klasgebeuren", heet dat dan officieel. Hoe de kinderen zich bezighouden tijdens de pauzes in hun klas, mogen de leerkrachten zelf beslissen.

De school zegt dat het om een proefproject gaat. Maar Maria Van Eeghem is er niet over te spreken. "Mijn kinderen spelen graag buiten. Die frisse lucht doet hen deugd. Dit is geen goed idee. Ik ben ervan overtuigd dat veel ouders er net zo over denken."

Kinder- en jeugdpsycholoog Koen Lowet is het volmondig met haar eens. "De speeltijd in open lucht is destijds niet voor niets ingevoerd. Kinderen moeten kunnen bewegen en hun hoofd even leegmaken. Bovendien zijn de sociale vaardigheden die kinderen leren óók belangrijk voor hun opvoeding."