Direct naar artikelinhoud

Stroompanne legt luchthaven twee uur plat

Brussels Airport kreeg gisteren af te rekenen met een stroompanne. Grote delen van de vertrekhal waren donker en de check-in was afgesloten. Al snel stonden tot in de parkeertorens rijen wachtenden.

"Om twintig voor zes viel de elektriciteit uit door problemen bij een hoogspanningscabine", zegt Anke Fransen van Brussels Airport. "Daarop zijn de noodgeneratoren opgestart. Dat systeem wordt elke maand gecontroleerd, maar enkele connectiepunten hebben niet gewerkt. Als gevolg daarvan viel de bagageband stil, zodat alleen passagiers met enkel handbagage konden inchecken. Dat zijn enkelingen.

"Bovendien kon niemand passeren aan de grenscontrole, waar een poortje het niet deed. Omdat zich al een massa volk in de vertrekhal had verzameld, konden we om redenen van brandveiligheid op een bepaald moment niemand meer binnen laten. De wachtenden kregen wel een wafel en water."

Twee uur later was de panne verholpen. Uiteindelijk moest geen enkele vlucht worden afgelast. "Heel veel vluchten zijn wel met een halfuurtje vertraging vertrokken, om de passagiers nog de kans te geven zich naar de vertrekhal te haasten. Tegen de middag waren de wachtrijen weg", klinkt het.

Klein incident

Passagiers die hun vlucht niet meer haalden, werden omgeboekt. Klachten waren er vooral over slechte communicatie. Maar al bij al was dit een klein incident, in vergelijking met de lange panne bij Belgocontrol een jaar geleden. Toen zagen 16.000 passagiers hun vlucht geannuleerd.