Direct naar artikelinhoud

President-directeur met presidentiële macht

Meer dan veertig keer had de Amerikaanse schrijver Walter Isaacson een interview met Steve Jobs, waarbij het laatste slechts enkele weken voor zijn dood plaatsvond. Ook familie, vrienden en collega's spraken vrijuit met Isaacson over de man. Het resultaat is Steve Jobs, een 630 pagina's tellend boek over het leven van de Appletopman. Vandaag deel twee van het allerbeste uit het boek. Door Jan Debackere

Barack Obama belde hem regelmatig om raad voor nieuwe maatregelen, en ook Bill Clinton vroeg zijn advies. Dat Clinton de wereld liet weten toch seks gehad te hebben met Monica Lewinsky gebeurde dan ook op aanraden van Steve Jobs. Of hoe de uitvinder van de iPod en iPhone de wereld niet alleen anders naar muziek liet luisteren, maar ook de Amerikaanse politiek serieus heeft beïnvloed.

Jobs

en Barack Obama

In februari van dit jaar zat er een opvallend gezelschap aan tafel van een Grieks restaurantje in Palo Alto in Sillicon Valley. Meteen naast president Barack Obama zat Steve Jobs, en verder schoven ook Eric Schmidt van Google, investeerder John Doerr, Carol Bartz van Yahoo! en Mark Zuckerberg van Facebook aan tafel. Die laatste zat enorm te zweten omdat de verwarming zo hoog stond, omdat Jobs zoveel vermagerd was dat hij geen verkoudheid mocht oplopen.

"Ondanks onze verschillende politieke voorkeuren zullen we er alles aan doen om ons land te helpen", was het eerste wat Jobs tegen Obama zei. Later onderstreepte hij dat de Verenigde Staten meer en beter opgeleide ingenieurs nodig hadden, en dat diegenen die de opleiding in de VS afgerond hadden ook een werkvisum voor het land moesten krijgen. Apple stelde 700.000 arbeiders in China te werk, maar dat was volgens Jobs ook omdat hij die moest ondersteunen met 30.000 ingenieurs, en dat lukte hem in de VS niet. "Zoveel kun je er hier niet vinden."

"Dat argument maakte een diepe indruk op de president", schrijft Isaacson. De maand die daarop volgde zei hij twee keer tegen zijn medewerkers: "We moeten een manier vinden om aan die 30.000 getrainde ingenieurs te raken waarover Jobs ons aangesproken heeft."

Jobs had ook graag meegewerkt aan de campagne om Obama in 2012 opnieuw verkozen te krijgen. Hij vond alle politieke reclamecampagnes erbarmelijk slecht, en zijn plan was om Lee Clow te motiveren nog eens iets uit zijn mouw te schudden. Clow is het creatieve genie achter 1984, de beroemdste Applespot aller tijden en de creatief directeur van Chiat/Day, een succesvol reclamebureau uit Los Angeles.

Jobs

en Bill Clinton

Volgens Isaacson is Jobs verantwoordelijk voor een wereldberoemd moment uit de jaren negentig. De oprichter van Google was goed bevriend met Bill Clinton, die hem belde toen het Lewinsky-schandaal losbarstte. Clinton vroeg hem tijdens een gesprek laat op de avond wat hij moest doen. "Ik weet niet of je het ook echt gedaan hebt", zei Jobs tegen de toenmalige president van de VS. "Maar als dat wel zo is, dan moet je dat tegen het land vertellen." De rest is geschiedenis.

Jobs vroeg Clinton ook iets voor hem te doen. Toen Apple de Think Different-campagne wilde lanceren, vroeg Jobs aan Clinton of die op zijn beurt aan Tom Hanks wilde vragen om de stem in de spotjes voor zijn rekening te nemen. Clinton weigerde dat te doen.

Jobs

en Bill Gates

"Ik heb hem nog nooit zo gelukkig gezien." Steve Jobs prees Microsoft-topman Bill Gates nadat beide heren elkaar vorige lente nog een laatste keer gesproken hadden. De ontmoeting was opgezet door Jobs die besefte dat zijn einde naderde en daarom thuis nog een rits mensen ontving die hij absoluut nog eens wou zien. Met Gates keuvelde hij drie uur lang over leven en werk, over kinderen en het belang van een goed huwelijk. Gates vertelde hem ook over het goede werk waar hij nu zijn tijd en geld aan spendeerde, iets waar Jobs zelden of nooit tijd voor vrijmaakte. Maar Jobs besefte toen hoe gelukkig dat een mens kan maken.

Toch beseften Gates en Jobs dat ze totaal verschillend waren. "Fundamenteel vreemd", was de omschrijving die Gates voor Jobs gaf. Of ook wel "een beetje mislukt als mens." Toch was er ook lof voor het werk van Apple en Jobs, zij het op een wat vreemde manier geformuleerd. "Jobs had nooit echt verstand van technologie, maar hij had een verbazingwekkend instinct om te weten wat werkt." Niet toevallig een eigenschap die Microsoft-producten vaak misten. Al wist Jobs wel hoe Gates dat kon veranderen. "Hij zou een ruimdenkender mens zijn als hij zou stoppen met zuur te drinken en eens naar een ashram (een Indiase spirituele ontmoetingsplaats, JDB) te gaan."

Jobs

en Jonathan Ive

"Jonathan Ive is mijn spirituele partner." Als Tim Cook nog dacht dat hij de nieuwe sterke man is van Apple, dan zal de biografie hem terug met beide voeten op de grond plaatsen. Jonathan Ive, de man die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de vorm van alle Apple-producten, is de echte sterke man. Hij heeft "meer te zeggen dan gelijk wie bij Apple" en er is niemand die Ive kan zeggen wat te doen. "Zo heb ik het bepaald", stelt Jobs. Het toont ook hoe Jobs keizer en koning was bij Apple: hij en niemand anders bepaalde wat er gebeurde. Typerend is de manier waarop Tim Cook in 2005 tot operationeel directeur gepromoveerd werd. Jobs polste niet even of hij daar zin in had, nee, hij informeerde hem op een vlucht naar Tokio. "Ik heb beslist om je tot operationeel directeur te benoemen."


INFO:
Steve Jobs, de biografie verschijnt vandaag

Morgen: het verborgen familiale leven van Steve Jobs