Direct naar artikelinhoud

Relatie Hamas en Egypte onder druk

De schietpartij zondag in de Sinaïwoestijn heeft de verhouding tussen Egypte en Hamas onder druk gezet. Egypte gaat ervan uit dat de daders radicale jihadisten zijn die hulp kregen uit de door Hamas bestuurde Gazastrook. Bij de aanval kwamen zestien Egyptische grenswachten om.

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft drie dagen nationale rouw afgekondigd voor de zestien 'martelaren'. Hij zei dat de aanvallers 'een hoge prijs zullen betalen'. Volgens het Egyptische leger werden de daders geholpen door 'elementen uit de Gazastrook'.

Egypte heeft extra soldaten en gevechtshelikopters naar de Sinaïwoestijn gestuurd om daar jacht te maken op de 'ongelovigen', die afkomstig zouden zijn uit de Sinaï en de Gazastrook. De jacht wordt pas gestopt 'als de Sinaï veilig is', zei Morsi.

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zegt dat de aanval een 'wake-upcall' is voor de Egyptische autoriteiten. "Ik hoop dat ze gaan inzien dat ze efficiënter moeten gaan opereren aan hun kant van de grens." Volgens hem is 'een zeer grote terroristische aanval afgewend'.

Als sommige van de extremisten inderdaad uit Gaza afkomstig zijn, heeft Hamas veel uit te leggen aan president Morsi, die als lid van de Pan-Arabische Moslimbroeders nauw verwant is aan Hamas. Volgens het Egyptische persbureau MENA zijn de 'jihadisten' door tunnels de grens tussen Egypte en Gaza gepasseerd.

Gemaskerde mannen vielen zondagavond een Egyptische legerpost aan, op de driehoek Egypte, Gaza en Israël en doodden zestien Egyptische soldaten. Egyptische soldaten zijn in de wetteloze Sinaïwoestijn wel vaker doelwit van aanslagen, maar zo'n grootschalige aanval op een legerpost was er niet eerder.