Direct naar artikelinhoud

Texas wil Tea Party-hispanic in Senaat

In Texas heeft de conservatieve hispanic Rafael Eduardo 'Ted' Cruz de Republikeinse primary's voor de Senaatsverkiezingen gewonnen. Cruz' zege is een grote opsteker voor de Tea Party-beweging van Sarah Palin.

In de primary's voor de federale Senaatsverkiezingen heeft Cruz (42) gewonnen van David Dewhurst, de rechterhand van gouverneur Rick Perry en 'traditionele' kandidaat voor de Republikeinen. Cruz haalde 56,8 procent van de stemmen tegenover 43,2 voor Dewhurst.

Cruz, de zoon van Cubanen die in 1957 de dictatuur van Fulgencio Batista ontvluchtten, is een exponent van de populistische Tea Party. Hij belichaamt het meest conservatieve gedachtegoed binnen de GOP: tegen het homohuwelijk, tegen de scheiding van kerk en staat, tegen een sterke staat en vooral tegen Obama. Nu de kiezers van Texas hem voor gedragen hebben, is Cruz ongeveer zeker van een zetel in de Senaat.

Onder Cruz' kiezers bevinden zich heel wat value voters,voor wie de economie er minder toe doet dan de 'christelijke waarden'. In een zeer opgemerkte redevoering voor dat publiek zei Cruz onlangs dat Barack Obama "de radicaalste president" was "die dit land ooit heeft gehad". Het geloof van Obama, vindt Cruz, is dat van het big government,een regering die "de totale controle over ons leven en onze economie" als doel heeft.

"Toen ik klein was", zei hij ook, "vertelde mijn vader me dat als de onderdrukking op Cuba te zwaar werd, er altijd een land zou zijn waar we heen konden vluchten." Alleen: "Waar moeten we heen als we de vrijheid ook hier verliezen?"