Direct naar artikelinhoud

Woede over vrijlating Martin

Zo goed als niets staat de vrijlating van Michelle Martin nog in de weg, ook al heeft procureur-generaal van Bergen Claude Michaux beslist om naar het Hof van Cassatie te stappen. Het regent dan ook verontwaardigde reacties, nu de ex-vrouw van Marc Dutroux binnenkort terecht kan in een klooster.

Na de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank in Bergen om Michelle Martin onder voorwaarden vrij te laten werd Child Focus overstelpt met emotionele reacties van burgers en geschokte familieleden van de slachtoffers. "Zij zijn nog steeds bezig dit te verwerken, ze zijn nog steeds aan het proberen hun leven op te bouwen", vertelt Heidi De Pauw, directeur van Child Focus, dat werd opgericht door Jean-Denis Lejeune na de verdwijning van zijn dochter Julie.

Haar onbegrip wordt erkend door Johan Vande Lanotte (sp.a), vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken ten tijde van de zaak-Dutroux. "Dit is van het goede te veel", zegt Vande Lanotte. "Dit gaat over moord op kinderen. Het is onbegrijpelijk. Ik vind dit extreem vroeg."

Michelle Martin mag zich binnenkort vestigen in het klooster van de arme klaren in Malonne, bij Namen. Daarover is een akkoord met de leiding van het klooster. Ze moet wegblijven uit de provincies Limburg en Luik. De ex van Marc Dutroux wordt geen novice maar gaat er vier dagen per week werken. In ruil krijgt ze kost en inwoning.

De rechtbank stemde op 9 mei van vorig jaar al eens in met een reclasseringsplan dat Martin naar een klooster in Frankrijk zou leiden, maar na een mediaoffensief van Paul Marchal weigerde de Franse regering elke medewerking. "Ik ga het hier niet bij laten", zegt de vader van de vermoorde An na de nieuwe beslissing. "Eerder heb ik gezegd dat ik haar wel zou vinden, waar ze ook is. Dat meen ik nog steeds. Ik zal het niet nalaten om naar dat klooster te gaan."

Dat zal nog niet voor morgen zijn. Bergense procureur-generaal Claude Michaux vecht bij het Hof van Cassatie het vonnis aan op procedurele gronden. "Een team van juristen zit op de zaak", aldus Michaux. Het Hof van Cassatie moet binnen de 30 dagen uitspraak doen. Als het Hof oordeelt dat de procedure correct is verlopen, dan is de situatie zoals Jean-Denis Lejeune samenvatte voor een tv-camera: "Er is niets, helemaal niets, dat we nu nog kunnen doen."

Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) neemt akte van de beslissing. Ze kan niet tussenkomen zoals ze dat onlangs nog deed in het dossier rond Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem. "Dat ging toen over een straf van minder dan drie jaar", zegt ze. "Daar bestaan geen strafuitvoeringsrechtbanken voor. Voor straffen boven de drie jaar bestaan die sinds 2007 wel en zij oordelen autonoom. Als minister heb ik geen invloed."

Wel kon Turtelboom beslissen over het penitentiair verlof dat Martin aanvroeg. Dat werd enkele weken geleden geweigerd. "De slachtoffers wilden dat er rekening werd gehouden met een perimeter van 100 kilometer, en die zou niet gerespecteerd worden. Daarom heb ik dat niet toegestaan." Het verlof diende ter voorbereiding van de reïntegratie van Martin. Dat die voorbereiding niet kon doorgaan, is volgens een goed ingelichte bron een belangrijk argument voor de cassatieprocedure.