© AP

FIFA gaat vanaf nu fans laten meestemmen voor Wereldvoetballer van het Jaar

Wereldvoetbalbond FIFA heeft maandag in Zürich zijn nieuwe verkiezing tot Speler van het Jaar voorgesteld. Behalve de stemmen van spelers en trainers van de 211 landenteams en die van een selecte groep journalisten zullen voortaan ook de voetbalfans online kunnen stemmen op hun Wereldvoetballer van het Jaar. Een opvallende beslissing nadat er vorig jaar heel wat commotie was rond de stemmethode voor de Puskas Award, de Wereldgoal van het Jaar.

wic

De nieuwe FIFA-awards komen er doordat de wereldvoetbalbond zijn verkiezing niet langer samen organiseert met de Gouden Bal, die jaarlijks uitgereikt werd door het Franse voetbaltijdschrift France Football. De awards brengen echter ook nieuwe regels met zich mee. Zo zal de beste voetballer ter wereld voortaan gekozen worden door een mix van stemmen van spelers, trainers (goed voor 50% van de stemmen), journalisten (25%) en... een online poll bij voetbalsupporters (25%). Die online poll zal van 4 tot 22 november doorgaan.

Dat fans mogen meestemmen of Lionel Messi, dan wel Cristiano Ronaldo of nog iemand anders zich Wereldvoetballer van het Jaar mag noemen, is evenwel opvallend. Begin dit jaar was er nog veel commotie rond de verkiezing van Wendell Lira tot maker van Wereldgoal van het Jaar.Daar mochten fans via online voting hun favoriet kiezen. De onbekende Braziliaan Lira haalde daar, mede dankzij extra promotie in zijn thuisland, het merendeel van de stemmen binnen, terwijl algemeen aangenomen werd dat de fenomenale solo van Lionel Messi zou winnen. De Italiaan Alessandro Florenzi, die ondanks een doelpunt van aan de middenlijn achterbleef met nauwelijks 7,1% van de stemmen, verwoordde het zo: “Tja, Brazilië is nu eenmaal groter dan Italië.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer