Direct naar artikelinhoud

Di Rupo krijgt nog twee dagen

Preformateur Elio Di Rupo trekt vanmiddag om halfvier naar het paleis. Hij zal er koning Albert vragen zijn opdracht nog een laatste keer te verlengen, in een wanhoopspoging om alsnog een raamakkoord voor een regeringsvorming af te ronden.

De preformatie van Di Rupo krijgt nu echt wel de allure van een mission impossible. Nadat de onderhandelingen maandag bijna crashten op de eis van N-VA-voorzitter Bart De Wever om de Financieringswet te herzien, kon een ronde van aparte gesprekken van Di Rupo met de onderhandelaars de somberte niet verjagen.

In een langdurig gesprek met De Wever kreeg de preformateur te horen dat het nu echt wel tijd was voor conclusies. Met de boodschap dat er ten laatste vrijdag, dus binnen 48 uur, moet geland worden, trok Di Rupo naar de Franstalige onderhandelaars om ook daar de verzoening in te zetten. Van het hof wordt nu verwacht dat het Di Rupo nog een laatste maal uitstel van executie verleent. Als Di Rupo faalt, en die kans neemt nu echt wel toe, zijn we weer bij af. Mogelijk komt de bal dan weer in het kamp van de N-VA. (TM/MJ/JV/BE) >2, 4-5