Direct naar artikelinhoud

Bejaard koppel komt om bij gezinsdrama

In Antwerpen is een bejaard koppel omgekomen bij een gezinsdrama. Alles wijst erop dat een man zijn demente echtgenote om het leven bracht. Specialisten vrezen voor meer gelijkaardige incidenten als er niet meer hulp op maat komt.

In een appartement op de Amerikalei in Antwerpen zijn een 82-jarige man en een 83-jarige vrouw dood aangetroffen. "Er zijn aanwijzingen dat het gaat om een gezinsdrama", zegt parketwoordvoerster Stéphanie Chomé, die verder geen commentaar kwijt wil. Volgens buurtbewoners werd de vrouw gedood door haar echtgenoot, die daarna de hand aan zichzelf sloeg. De vrouw zou aan dementie geleden hebben.

Gerontologe Christel Geerts (VUB) kan zich niet van de indruk ontdoen dat dit soort verhalen steeds vaker opduikt. "Tien jaar geleden hoorde je zoiets niet." Onlogisch is dat niet: door de veroudering blijft het aantal mensen met dementie toenemen. "Ondertussen heeft de overheid moeite om structureel patiënten op te vangen. Terwijl niemand gemaakt is om constant voor een dement persoon te zorgen."

Geerts zegt dat de neiging om veel te verwachten van thuiszorg haar angst inboezemt. "Zoiets werkt alleen als mensen ergens op kunnen terugvallen. Uit onderzoek naar mishandeling van ouderen weten we dat het vaak de meest toegewijde mensen zijn die er onderdoor gaan.

"Partners hebben misschien zelf gezondheidszorgen, of de relatie is nooit echt goed geweest. Vergeet ook niet dat je als partner ondertussen ook door een rouwproces gaat, want bij dementie verlies je je geliefde. Zonder mij uit te spreken over dit koppel, denk ik niet dat je uit de lucht zou vallen als je hun verhaal reconstrueerde."

Ondertussen houdt de inrichting van nieuwe woon-zorgcentra en andere opvangmogelijkheden geen gelijke tred met de vergrijzing. "Familieleden zullen vaker worden aangesproken om de zorg op zich te nemen", zegt Geerts.

"Die mensen moeten ontlast worden. Een voorbeeld: de omkering van dag- en nachtritme is een kenmerk van dementie, zoals bij baby's. Alleen is er bij dementie geen perspectief. Ik pleit voor meer tussenvormen, dagcentra of plekken waar dementen kunnen logeren. Zo niet vrees ik meer incidenten."