Direct naar artikelinhoud

Mats Rits verlaat Germinal Beerschot

Germinal Beerschot zal volgend seizoen geen beroep meer kunnen doen op zijn grootste jeugdtalent. Mats Rits (17) en zijn nieuwe management besloten dinsdag niet in te gaan op een nieuwe contractaanbieding van de Antwerpse club. “Ik ben het geloof in de club wat verloren”, verklaart Rits, voor wie de belangstelling uit binnen- en buitenland groot is.

Het was twee jaar geleden groot nieuws op het Kiel: Rits tekende toen als vijftienjarig supertalent uit de jeugdopleiding een tweejarig contract bij Germinal Beerschot. Hij verkoos GBA boven aanbiedingen van Real Madrid, Ajax en Anderlecht. Twee seizoenen later zal Rits met gemengde gevoelens afscheid nemen van Beerschot. Een echte doorbraak in eerste klasse kon hij niet forceren. Tijdens de weinige speelkansen die hij kreeg woog hij fysiek nog wat te licht, al liet hij ook vlagen van zijn klasse zien. Maar alle perikelen rond Germinal Beerschot dit seizoen, met de machtsovername door Patrick Vanoppen, bleken niet bepaald een stabiel nest voor de ontbolstering van jong talent.

“Ik ben de voorbije twee seizoenen het geloof in de club wat kwijtgeraakt”, lichtte Rits zijn beslissing toe. In het persbericht van de club staat dat Rits niet overtuigd was van het nieuwe project van GBA, al wil hij dat nuanceren: “De ideeën van Vanoppen verdienen zeker een kans. Ik ga dat project zeker niet afbreken, maar ik moet een keuze maken die voor mij sportief het beste is. Het was een heel moeilijke keuze, omdat ik de club van mijn hart verlaat.” Hij geeft toe dat de weinige speelkansen op het Kiel een element waren in zijn overwegingen.

Rits zal allicht niet lang op een nieuwe club moeten wachten. Er waren al contacten met onder meer Anderlecht. Rits benadrukt dat hij nog geen enkele voorkeur heeft. “Er is een heleboel interesse uit binnen- en buitenland. Ik laat alle opties nog open. Ik wil niet naar een club gaan voor de ‘breedte’.”