Barroso "schond geen ethische regels" met overstap naar Goldman Sachs

Ex-commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft geen Europese gedragscodes geschonden door over te stappen naar de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Dat heeft de ethische commissie van de Europese Unie beslist.

Barroso stond van 2004 tot eind 2014 aan het hoofd van de Europese Commissie. Ruim anderhalf jaar later kondigde hij aan dat hij een functie had aanvaard bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Die beslissing veroorzaakte groot protest omdat Barroso als voormalig voorzitter van de Commissie over vertrouwelijke informatie beschikt die in het voordeel van de bank zou kunnen worden gebruikt. Goldman Sachs wordt bovendien gezien als één van de banken die in 2008 de financiële crisis heeft veroorzaakt. Op vraag van de huidige commissievoorzitter Jean-Claude Juncker boog de ethische commissie van de Europese Unie zich daarom over het dossier.

"Barroso heeft geen ethische regels geschonden", zegt de ethische commissie nu. Ze vindt wel dat Barroso beter had moeten beseffen dat hij de reputatie van de Commissie en de EU op het spel heeft gezet. Barroso zelf heeft altijd volgehouden dat hij volledig in zijn recht is om de job bij Goldman Sachs te aanvaarden.

In een reactie laat de Europese Commissie weten dat ze de tijd gaat nemen om de conclusies van de commissie ad hoc te bekijken. Het advies van de ethische commissie is immers niet bindend. "In het belang van de transparantie, en zoals beloofd, heeft de Europese Commissie het rapport op haar website gepubliceerd. We gaan dat nu aandachtig bestuderen vooraleer we een eventuele beslissing zullen nemen over gepaste maatregelen."

Meest gelezen