Direct naar artikelinhoud

Poetin spreekt klare taal: oostelijk Oekraïne moet zich afsplitsen

Voor de allereerste keer zegt de Russische president Vladimir Poetin dat Oekraïne moet splitsen. Het oosten, waar veel Russischsprekenden wonen, moet zich afscheiden van de rest van het land.

"We moeten onmiddellijk substantiële gesprekken starten over de politieke organisatie en de oprichting van een staat in het zuidoosten van Oekraïne om de belangen van zij die er wonen te beschermen", zei Poetin in een Russische televisie-uitzending.

Tot nu toe had Rusland alleen gevraagd dat de oostelijke gebieden van Oekraïne, waar hoofdzakelijk Russischsprekenden wonen, autonomie krijgen in een federaal minder gecentraliseerd systeem. Maar nu legt hij de finaliteit van zijn militaire campagne in Oost-Oekraïne veel verder. Poetin beoogt blijkbaar een splitsing van Oekraïne en lijkt bereid om die met zware militaire middelen af te dwingen.

In het televisie-interview zegt Poetin verder dat het Westen de verantwoordelijkheid draagt voor het conflict in Oekraïne. Zonder na te denken over het conflict dat daarop zou volgen, steunden Europa en de VS de protestbeweging die in februari leidde tot de "staatsgreep" tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. "Ze hadden moeten weten dat Rusland niet afzijdig kan blijven als de mensen beschoten worden, bijna met het pistool op de borst."

Nieuwe sancties

Poetins nieuwe standpunt komt er na een nieuw ultimatum van de Europese Unie. Als hij zijn koers inzake Oekraïne niet wijzigt, komen er nieuwe economische sancties. In een reactie op de verregaande betrokkenheid van Rusland bij de oorlog in Oost-Oekraïne kondigen de Europese leiders afgelopen weekend immers nieuwe sancties aan. De Europese regeringsleiders veroordeelden zaterdagavond de groeiende Russische militaire aanwezigheid met manschappen, tanks en raketten in Oost-Oekraïne. Na een beraad van enkele uren besloot de EU eensgezind de in juli afgekondigde economische strafmaatregelen tegen Rusland aan te scherpen.

Binnen enkele dagen komt de Europese Commissie met uitgewerkte voorstellen, waarna de lidstaten een besluit nemen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht zo'n besluit nog deze week, EU-ambtenaren denken dat de nieuwe sancties nog wel enkele weken op zich kunnen laten wachten.

De EU is verdeeld over het instellen van steeds hardere sancties. Landen als Slowakije, Cyprus en Hongarije verwachten niet dat Moskou zijn beleid bijstelt, maar ondertussen lijden Europese bedrijven en landen onder tegenmaatregelen van Rusland. Merkel verklaarde dat zwaardere economische sancties het enige wapen tegen Rusland zijn omdat een militair ingrijpen door Europa wordt uitgesloten.

Maar ook de Russische economie heeft zwaar te lijden onder de gespannen situatie. De bestaande economische sancties en de grote onzekerheid maken dat veel investeerders zich afkeren van Rusland. Hierdoor zit de roebel in een vrije val. De koers ten aanzien van de dollar tuimelde naar een historisch dieptepunt.