Direct naar artikelinhoud

Ouders van kinderen met beperking ijveren voor meer opvangplaatsen

Meer dan 300 ouders van jongeren met een beperking trokken gisteren in Gent de straat op. Ze zijn bezorgd dat hun kinderen, wanneer ze 21 worden, niet langer terecht kunnen in een jeugdinstelling. Omdat er ook geen plaats is in instellingen voor volwassenen, dreigt een tekort aan zorgplaatsen.

Patricia Van Den Ameele, woordvoerder van de oudervereniging SOS 21-Plus heeft zelf een dochter die 21 wordt. Ze heet Florence, en lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte waardoor ze een zware fysieke en mentale beperking heeft.

"Florence heeft de klok rond erg veel zorg nodig. Zelfs als ik mijn werk opgeef ben ik alleen niet in staat om voor haar te zorgen. En ook voor de PAB's, de zogenaamde persoonsgebonden assistentiebudgetten, is er een lange wachtlijst." Thuis zou Florence ook wegkwijnen, denkt Van Den Ameele. "In de instelling is er een gevarieerd aanbod aan activiteiten voor Florence, en daar heeft ze een sociaal netwerk."

Jongeren zouden nu tot 25 jaar in een jeugdinstelling kunnen blijven. "Daar hebben we tot hiertoe geen officiële aankondiging van gezien. Bovendien is het gewoon uitstel van executie, en zo kunnen de jongvolwassenen niet doorstromen naar de volwassenenwerking", vindt Van Den Ameele. Er komt ook een verhoging van het jaarbudget met 4 miljoen euro, goed voor meer dan 250 nieuwe plaatsen in de volwassenenopvang. De ouderverenigingen zijn er vast van overtuigd dat dat niet genoeg is.

Laurent Bursens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), weerlegt dat. "We richten ons eerst op de plus-23-jarigen. Dan hebben we zeker genoeg aan die 250 tot 300 nieuwe plaatsen. Volgend jaar komen er nog eens zoveel bij. Er zal niemand uit de boot vallen", benadrukt Bursens.