Direct naar artikelinhoud

Organisaties hekelen fout in vereenvoudigde belastingaangifte

De bijna 725.000 mensen die een vereenvoudigde belastingaangifte in de bus krijgen, riskeren door een fout in die automatische aangifte te veel belastingen te betalen. De Christelijke Mutualiteit (CM), Ziekenzorg CM en ouderenbeweging OKRA vragen aan de federale overheidsdienst Financiën om de fout zo snel mogelijk recht te zetten.

Het zou gaan om het 'Voorstel tot vereenvoudigde aangifte', dat werd opgestuurd naar gepensioneerden, werklozen en invaliden met een stabiele fiscale situatie. Bij sommigen liep er evenwel wat mis op het automatisch ingevulde dossier, het belastingvrije bedrag voor een zware handicap werd niet in rekening genomen. Het gaat om een belastingaftrek van 1.370 euro, die de invuller enkele honderden euro's kan opleveren.

Volgens de organisaties hebben de getroffen mensen recht op een automatische rechtzetting van de fiscus. "Deze fout had vermeden kunnen worden", klinkt het. Het is volgens de organisaties ook niet de eerste keer dat Financiën de mist in gaat.

In afwachting van een reactie van de FOD Financiën, raadt de CM de betrokken leden aan hun aangifte te vergelijken met die van vorig jaar. Via het antwoordformulier dat bij de aangifte gevoegd is, kan een rechtzetting gevraagd worden.