Direct naar artikelinhoud

Sagan laat tegenstand geen kans

Peter Sagan vond dat het tijd was voor een sterk nummer. Tijd om bij zijn eerste overwinning van dit seizoen opnieuw het publiek te vermaken. Dat hij de beste is, wilde Sagan duidelijk maken. Voorlopig nog in Oman. Maar straks ook in de klassiekers, hoopt hij.

Het was alweer een sterk nummer, dat moest ook Eddy Merckx bekennen. Helemaal Peter Sagan. Met nog vijfhonderd meter te gaan tot de finishlijn in de tweede etappe van de Ronde van Oman leek de laatste helling nochtans niet onoverkomelijk.

Maar meer had Peter Sagan niet nodig om het gat op de laatste vluchters van de dag in één ruk dicht te rijden. Gallopin, Nibali en Elmiger dachten dat zij om de zege zouden strijden. Ze werden door Sagan gewoon ter plekke gelaten. "Hij bleef niet eens even in het wiel zitten. Hij schoot ons zomaar voorbij", zou Tony Gallopin zeggen.

De weg naar de eerste overwinning van het seizoen lag open voor Sagan. En dan was het natuurlijk tijd voor een nummertje. In de Tour deed hij al de chicken run, de Forrest Gump en de Hulk. Gisteren hield hij het simpel: gewoon de rechterduim in de lucht en met de linker wijsvinger op zijn borstkas duwend. "Ik ben het nummer één", legde Peter Sagan uit.

De jonge Slowaak is de nieuwe sensatie van het wielrennen. Dat is zo sinds hij in 2010 zijn profdebuut maakte. Ritwinnaar in Parijs-Nice en de Ronde van Californië, eindwinnaar in de Ronde van Polen. Maar de grote doorbraak kwam er vorig jaar, met drie etappezeges in zijn allereerste Tour de France.

Sterke verhalen doen sindsdien over hem de ronde. Hoe hij bij zijn debuut in de Tour Down Under na een val dertig hechtingen in zijn rechterarm moest krijgen. Maar dat Sagan pas rustig werd nadat de ploegdokter hem had verzekerd dat hij de dag erna weer zou kunnen starten. Hoe hij zonder handen aan het stuur op het achterwiel kan rijden. In zijn wonderjaar 2011 had Philippe Gilbert het al over Peter Sagan. Als Gilbert alles wilde winnen, dan was Sagan misschien de enige die hem dat kon beletten.

De Belg voorspelde klassieke successen voor Sagan. En die mogen er nu stilaan komen, vindt de Slowaak . Dit jaar zet hij in op de overwinning in Milaan-Sanremo. "Het is een koers die mij ligt." Twee weken later start hij in de Ronde van Vlaanderen waar hij vorig jaar vijfde eindigde. Winnen is voor later, schat hij. "Dat is iets voor de toekomst. Maar de Ronde is wel met voorsprong mijn favoriete klassieker. Gewoon omdat het een koers voor sterke mannen is."