Direct naar artikelinhoud

Gezocht: ambtenaar tegen radicalisering

De stad Mechelen gaat een ambtenaar aanwerven die radicalisering bij moslimjongeren moet opsporen en in de kiem smoren. Een primeur in Vlaanderen. 'Meten is weten. De ambtenaar moet het moslimextremisme in Mechelen in kaart brengen.'

Behaalde u een masterdiploma? Heeft u terreinervaring met radicalisering? Bent u analytisch sterk, communicatief en diplomatisch ingesteld? Dan is een job als 'projectmedewerker deradicalisering (m/v)' misschien wel iets voor u.

De stad Mechelen heeft zo'n vacature uitgeschreven. Bedoeling is radicalisering in de Dijlestad in de kiem te smoren. U gaat op verkenning in de moslimgemeenschap om bronnen van haatprediking in kaart te brengen. Brutoloon: 2.928 euro.

De ambtenaar komt er met de steun van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Die gaf Mechelen, Vilvoorde en Antwerpen extra subsidies om radicalisering onder islamjongeren te bestrijden. Mechelen krijgt dit jaar 30.000 euro. In 2014 komt daar nog eens 80.000 euro bij. "Dat geld vloeit allicht integraal naar de ambtenaar en zijn werkingsbudget", zegt Stef Christiaensen, adviseur veiligheidsbeleid.

Waarom komt de ambtenaar er nu? Puur uit voorzorg, zegt Christiaensen. Uit Mechelen vertrokken tot nog toe geen moslimjongeren naar Syrië. Christiaensen benadrukt dat er in de stad geen acute problemen zijn met geradicaliseerde jongeren. "Organisaties zoals Sharia4Belgium hebben hier nog geen voet aan de grond. We zijn eigenlijk goed bezig, maar moeten proactief optreden."

Meten is weten, voegt de veiligheidsadviseur eraan toe. Op basis van de informatie van de ambtenaar wil de stad gerichte projecten opzetten via onderwijs, jeugdorganisaties, straathoekwerkers en familiehulp. "Het spreekt voor zich dat we daarvoor iemand met ervaring nodig hebben", zegt de veiligheidsadviseur.

De nieuwe functie werd unaniem goedgekeurd door het Mechelse schepencollege. "Ze past in een totaalbeleid van sensibilisering, jeugdwerking en een uitgebreide samenwerking met de moskeeën", benadrukt Kamerlid Kristof Calvo, voorzitter van Groen in Mechelen. "We mogen radicalisering niet onder de mat vegen. Het is beter om te voorkomen dan te genezen."

Symptomen

"Het is positief dat de stad zich bekommert om moslimjongeren. Maar ik heb mijn twijfels", reageert de Gentse imam Brahim Laytouss. "Radicalisering is meestal verbonden aan sociaaleconomische factoren. Als Mechelen zijn inwoners wil deradicaliseren, moet het weten waarom die jongeren in eerste instantie waren geradicaliseerd. Het is de bedoeling dat je de oorzaken aanpakt, anders neem je alleen de symptomen weg."

De imam pleit voor een samenwerking op grote schaal. "Spijtig genoeg voert burgemeester Bart Somers (Open Vld) een ander beleid dan pakweg Antwerpen en Vilvoorde. Als elke stad afzonderlijke maatregelen neemt, zullen we er niet komen. Radicalisering stopt niet bij de stadsgrens. In plaats van één individu in één stad moeten we naar een algemeen radicaliseringscentrum voor heel België", meent Laytouss. Hij hoopt dat de ambtenaar niet louter een administratieve functie zal vervullen.

Christiaensen benadrukt dat de stad Mechelen van plan is om nauw samen te werken met de moslimgemeenschap. "We hebben niets liever. Maar het één sluit het ander niet uit. Ten slotte zijn we als stad nog altijd verantwoordelijk voor de veiligheid van alle inwoners."