Direct naar artikelinhoud

Buitenlandse bedrijven zetten fiscale exodus in

ArcelorMittal, Philips en Fortum halen hun coördinatiecentra grotendeels weg uit België. Economen vrezen dat andere bedrijven hun voorbeeld zullen volgen nu ons land beurs-transacties wil belasten.

Vele multinationals vestigden de voorbije jaren hun coördinatiecentrum, hun interne bank, opzettelijk in ons land om te profiteren van het interessante fiscale regime. Maar daar blijft volgens de ondernemingen alsmaar minder van over. De notionele intrest, waardoor bedrijven minder belastingen moeten betalen, werd bijvoorbeeld geplafonneerd.

Dat zou dan ook een van de redenen zijn waarom ArcelorMittal zijn coördinatiecentrum verhuist. Het Finse Fortum nam wellicht de benen omdat de Bijzondere Belastingsinspectie het energiebedrijf een extra aanslag van 39 miljoen euro aanrekende. Fortum zou de notionele intrestaftrek hebben misbruikt. Al ontkent het bedrijf dat de extra belastingen de reden voor vertrek zijn.

"Als de Bijzondere Belastingsinspectie alle buitenlandse bedrijven zo gaat viseren, zullen de ondernemingen hier snel wegtrekken. Maar ook als dat niet zo is, zou het best kunnen dat de bedrijven wegtrekken uit ons land", denkt Peter Vanden Houte, chief economist van ING België. Vooral dat België toezegde om de Tobintaks in te voeren, baart Vanden Houte zorgen. Door het invoeren van de Tobintaks wordt een taks van 0,1 procent geheven op het kopen en verkopen van aandelen. "Dat lijkt misschien weinig, maar alle geldstromen van een bedrijf passeren in deze Belgische coördinatiecentra. Dat treft hen dus hard", zegt Vanden Houte. "Als een multinational uit ons land trekt, kan het dat we tot 5 procent van de vennootschapsbelasting verliezen."

Interne banken stellen amper mensen tewerk en betalen procentueel amper belastingen. "Toch kan ik me niet voorstellen dat het een pluspunt is dat ze ons land verlaten", reageert Paul De Grauwe van de London School of Economics and Political Science.

Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Luxemburg lieten al weten dat ze de Tobintaks niet invoeren. "Ik ben geen tegenstander van de Tobintaks, maar het is een beetje gek om hem in te voeren als anderen dat niet doen," analyseert De Grauwe.

Paul De Grauwe: 'Als wij de Tobintaks invoeren en onze buurlanden niet, zullen multinationals snel vertrekken'