Direct naar artikelinhoud

Mexicaanse drugsbaas doodgeschoten

Heriberto Lazcano Lazcano, kopstuk en medeoprichter van het gevreesde Mexicaanse drugskartel Los Zetas, is doodgeschoten. Lazcano, bijgenaamd De Beul, kwam zondag om bij een vuurgevecht met Mexicaanse marinemensen in de deelstaat Coahuila, niet ver van de Amerikaanse grens.

Volgens de Mexicaanse marine zou uit forensisch onderzoek blijken dat het om de 38-jarige Lazcano gaat. Ook gaf de marine gisteren twee foto's vrij waarop de dode Lazcano te zien zou zijn. Een lichaam is er niet, dat werd na het dodelijk vuurgevecht gestolen.

Volgens de ene lezing gebeurde dit door familieleden van Lazcano. Anderen houden het erop dat het lijk van de Zetas-baas door leden van een mogelijk rivaliserende drugsbende is meegenomen. Het gevolg: veel Mexicanen twijfelen of De Beul wel echt dood is.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Lazcano, die wordt verdacht van honderden moorden, ten onrechte is doodverklaard. Ook in september 2007 berichtten de Mexicaanse autoriteiten dat Lazcano zou zijn omgekomen, na een confrontatie met Mexicaanse militairen in de deelstaat Tamaulipas. Later werd die doodsverklaring van Lazcano, ook bekend als El Lazca of Z-3, echter weer haastig ingetrokken.

7 miljoen op het hoofd

Ditmaal zegt de Mexicaanse marine 'sterke bewijzen' te hebben dat het echt om de op één na meest gezochte drugsbaas van Mexico gaat. Lazcano, op wiens hoofd de Verenigde Staten 5 miljoen dollar hadden gezet en Mexico nog eens 2,3 miljoen dollar, moest alleen Joaquín 'El Chapo' Guzmán - baas van het Sinaloa-kartel - voor zich dulden.

Het verhaal van Lazcano, die wordt gezien als een van de medeoprichters van wellicht het machtigste en gewelddadigste drugskartel uit de historie van Mexico, begint eind jaren negentig, Lazcano is een van de leden van een speciale, in de VS opgeleide, drugsbestrijdingseenheid van het Mexicaanse leger. Hij wordt door oud-militair Arturo Guzmán Decenas overgehaald over te stappen naar de drugswereld.

Lazcano gaat tot de speciale lijfwacht behoren van Osiel Cárdenas Guillén, destijds baas van het Golf-kartel. Los Zetas noemen Lazcano en de andere oud-militairen zich. Jarenlang opereren ze als een efficiënte en dodelijke gewapende hand van het Golf-kartel. Maar als drugsbaas Cárdenas Guillén in 2003 wordt opgepakt, gaan de leden van Los Zetas steeds meer hun eigen handeltjes opzetten.

Met de dood van oud-militair Guzmán Decenas (Z-1) en de aanhouding van Rogelio González Pizaña, bijgenaamd Z-2, in een seksclub in de deelstaat Tamaulipas, komt Lazcano eind 2004 aan het hoofd van Los Zetas te staan. Het is het begin van een bloedige drugsoorlog tegen rivaliserende narcobendes om de lucratieve smokkelroutes van drugs naar de VS.

Ontvoering en afpersing

Intussen houden Los Zetas zich ook bezig met de smokkel van illegale migranten, ontvoeringen, afpersing en brandstofroof. Daarbij hebben Los Zetas nooit geschroomd bruut geweld te gebruiken. Zo schokte de bende in 2006 badplaats Acapulco - en heel Mexico - door rivalen te onthoofden. En deinsde Los Zetas er vorig jaar niet voor terug het Casino Royale van Monterrey in brand te steken, waardoor ruim vijftig mensen omkwamen.

Ook De Beul zelf zou persoonlijk drugsrivalen en politieagenten hebben geëxecuteerd. Lazcano's favoriete methode: tegenstanders laten verscheuren door een tijger die hij op een van zijn buitenverblijven hield.