Clinton: "De FBI heeft hier geen zaak"

Volgens de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton zal de FBI met het nieuwe onderzoek naar haar e-mails tot dezelfde conclusie moeten komen als bij het vorige onderzoek; met name dat ze niets strafbaars heeft gedaan. Intussen zet het Witte Huis FBI-baas James Comey uit de wind.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De FBI heropende onlangs het onderzoek naar het e-mailschandaal rond Clinton, nadat de politiedienst in juli nog had geconcludeerd dat de Democrate weliswaar onvoorzichtig was geweest, maar niets strafbaars had gedaan. Nu gaat het om mails van een naaste medewerkster van Clinton en haar ex-man die verdacht wordt in een zedenzaak.

"De FBI heeft hier geen zaak", zei Clinton tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de Amerikaanse staat Ohio. "De FBI moet die bewuste e-mails onderzoeken. En ik ben er zeker van dat ze tot dezelfde conclusie zullen komen als wanneer ze mijn eigen e-mails hebben onderzocht het voorbije jaar", aldus een schijnbaar zelfverzekerde Democratische presidentskandidate die nogmaals zei dat ze destijds een vergissing had begaan door haar privéserver voor professionele mails te gebruiken.

De Republikeinse tegenkandidaat Donald Trump gebruikt echter het FBI-onderzoek om Clinton verder aan te vallen. Volgens hem is de FBI op de "hoofdader" gestoten van betwistbare mails van Clinton.

Witte Huis "bekritiseert noch verdedigt" FBI-baas Comey

President Obama kiest intussen voor de voorzichtige aanpak in de nieuwe episode van het e-mailschandaal rond Clinton. Het Witte Huis neemt naar eigen zeggen een "neutrale houding" in ten opzichte van FBI-baas James Comey, die enkele dagen geleden publiek maakte dat er een nieuw onderzoek wordt gevoerd naar Clinton.

Comey kwam zowel bij Democraten als bij enkele Republikeinen onder vuur te liggen omdat hij volgens hen de wet had overtreden door informatie over een lopend onderzoek bekend te maken.

Het Witte Huis neemt nu naar eigen zeggen geen positie in in die discussie. "Ik verdedig James Comey niet, ik bekritiseer hem niet", aldus woordvoerder Josh Earnest. Tegelijk voegde hij er wel aan toe dat het een "oud traditie" is om beter geen elementen over een lopend onderzoek naar buiten te brengen.

Nog volgens Earnest is president Obama niet van mening dat de FBI-baas misbruik zou maken van zijn positie voor eigen politieke doeleinden. "President Obama heeft een hoge dunk van Comey en heeft er nog steeds vertrouwen in dat hij zijn job goed doet."

Het Witte Huis voegt er ten slotte nog aan toe dat Obama "het volle vertrouwen behoudt" in zijn partijgenote Hillary Clinton.

Meest gelezen