Direct naar artikelinhoud

Geen verbod meer op reclame voor plastische chirurgie

Het Grondwettelijk Hof heeft de wet vernietigd die reclame verbiedt voor plastische chirurgie. De Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie is niet te spreken over de beslissing.

Enkele jaren geleden diende MR-senatrice Dominique Tilmans een wetsvoorstel in om de wantoestanden in de sector aan banden te leggen. Ze wilde hiermee een einde maken aan praktijken waarbij plastische chirurgen voor liposucties en borstvergrotingen klanten ronselen met kortingsbonnen, prijslijsten op websites, voor-en-na-foto's en realitysoaps. Het voorstel werd in 2011 goedgekeurd.

Bepaalde ingrepen, zoals epilatie via de laser, mogen intussen ook door schoonheidsspecialisten - die geen dokter zijn - worden uitgevoerd. En die mogen daarvoor wel reclame maken, terwijl de chirurgen dat niet mogen. Het Grondwettelijk Hof ziet daarin een vorm van ongeoorloofde discriminatie. Het Hof acht het "niet pertinent om voor dezelfde of soortgelijke ingrepen een reclameverbod in te voeren, naargelang de persoon die de ingreep uitvoert".

Tegen deontologie in

Nochtans is de Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie altijd een voorstander geweest van de wet. "Artsen mogen nu eenmaal geen reclame maken", zegt plastisch chirurg Frans Misotten. "Het Hof heeft het over ongeoorloofde discriminatie, maar wat betekent dat precies? Kan dat betekenen dat alle geneesheren in de toekomst reclame zullen mogen maken? Dat kan absoluut niet de bedoeling zijn. Dat druist in tegen de deontologie." Al in 2005 waarschuwde de Vereniging voor de commercialisering van de plastische chirurgie.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) bestudeert het arrest en wil daarna met de Senaat overleggen.