Direct naar artikelinhoud

Schietpartij in het hart van de macht

Bij een schietpartij in een gebouw van de Amerikaanse marine, in Washington DC, zijn zeker dertien personen gedood, onder hen een van de daders. De andere dader was gisteravond nog spoorloos. Over hun motieven is nog niets bekend. President Obama belooft gerechtigheid.

De schietpartij begon rond half negen 's ochtends lokale tijd in de gebouwen van de Washington Navy Yard, op enkele kilometers van het Witte Huis. Werknemers zagen hoe een gewapende man in het wilde weg begon te schieten. "Hij richtte zijn geweer en vuurde naar ons", zei een getuige aan CNN. "Ik geloofde het eerst gewoon niet."

Een andere getuige vertelde aan AP hoe een gewapende man vanaf het balkon van de vierde verdieping, net buiten zijn bureau, schoot op mensen die in de cafetaria op de eerste verdieping rondliepen.

Het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives stuurde onmiddellijk een team van 20 speciale eenheden naar de plaats van misdaad. Dat Bureau heeft ervaring met dit soort zaken: zij hielpen mee bij de arrestatie van Dzhokhar Tsarnaev, de tweede dader van de aanslag op de marathon van Boston. Na het weerklinken van de eerste schoten ontstond er paniek en werden mensen vertrappeld toen iedereen probeerde buiten te geraken. In de wijde omgeving werden straten afgesloten en het verkeer omgeleid. Snel kwamen ook andere politiediensten ter plaatse.

De daders konden zeker dertien personen doden. Zeker twaalf anderen raakten gewond. Aanvankelijk was er verwarring over het aantal daders. Later werd bevestigd dat de schietpartij het werk was geweest van twee personen. Aaron Alexis (34), afkomstig uit Fort Worth in de Amerikaanse staat Texas, kon worden neergeschoten en overleed later. Naar de andere dader werd gisterenavond met man en macht gezocht op de Navy Yard.

"Onze grootste zorg is dat we nog twee potentiële schutters hebben die we vooralsnog niet kunnen lokaliseren", zei politiechef Cathy Lanier gisteren tijdens een persconferentie. Volgens burgemeester Vincent Gray van Washington ging het om een "geïsoleerd incident".

Kaki uniformen

Honderden agenten werden ingezet. De site ligt in het zuiden van de hoofdstad Washington, op slechts enkele kilometers van het Witte Huis. De plaats is doorgaans zwaar beveiligd en het is niet duidelijk hoe drie gewapende mannen er konden binnendringen en er werknemers onder vuur nemen.

Over de daders zelf was gisteren nog maar weinig bekend. De twee daders droegen volgens getuigen kaki uniformen met baretten, en zouden handvuurwapens hebben gebruikt. Volgens ABC News zou Aaron Alexis zelf een werknemer zijn geweest en zou onlangs zijn contract zijn "gewijzigd", wat zou kunnen wijzen op een mogelijk ontslag of degradatie.

President Obama betuigde zijn medeleven met de slachtoffers en beloofde gerechtigheid. "Opnieuw hebben we hier te maken met een massale schietpartij", zei hij, verwijzend naar andere recente schietpartijen in de VS. "Vandaag gebeurde die in een militaire instelling in de hoofdstad van ons land." De president beloofde een diepgaand onderzoek. "Ik heb mijn team duidelijk gemaakt dat dit onderzoek naadloos moet zijn en dat lokale en federale autoriteiten moeten samenwerken", zei hij. Obama zei dat de daders niet één bepaald doelwit hadden maar verschillende mensen beschoten, zowel militairen als burgers. "De schietpartij was gericht tegen militairen en burgers die gewoon hun werk deden. Het zijn patriotten."

Oudste basis

Op de Navy Yard, waar de Naval Sea Systems Command is gevestigd, werken zo'n 3.000 personen, aldus de Amerikaanse marine. Hoeveel er gisteren precies aanwezig waren tijdens de schietpartij is onduidelijk. Het complex is het oudste aan land van de VS-marine.

Op de basis worden onder meer schepen en onderzeeërs aangeleverd, gebouwd of onderhouden. De Navy Yard is belangrijk voor het VS-leger: zeker een kwart van het marinebudget gaat naar deze plaats.