Direct naar artikelinhoud

Banksector vindt België streng genoeg

Het plan van minister Vande Lanotte (sp.a) om financiële producten strenger te controleren, wordt lauw onthaald. 'België heeft al het meest verregaande bechermingsstelsel in Europa', aldus Febelfin.

België heeft nood aan kwaliteitscontrole op financiële producten. Dat zei minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte gisteren in deze krant. Hij kijkt ook uit naar de wet die momenteel in het parlement ligt om toxische producten te kunnen verbieden op de binnenlandse markt. Maar zijn plannen stoten op wenkbrauwengefrons.

"België heeft al het meest verregaande bechermingsstelsel in Europa", zegt Michel Vermaerke van Febelfin, de federatie voor de financiële sector. "We zijn het enige Europese land dat zich geëngageerd heeft om complexe producten niet meer te verdelen. We hebben al het dichtste systeem om de belegger zo goed mogelijk te beschermen. Zo zeer zelfs dat we in Europa al bekritiseerd worden omdat we zo streng zijn."

Beurswaakhond FSMA kwijt zich van die taak en heeft daar volgens Vermaerke ook alle bevoegdheden toe. "Ik weet niet over welke producten Vande Lanotte het heeft, maar het is de toezichthouder die zich er over moet uitspreken of het al dan niet over toxische producten gaat."

Vande Lanotte verwacht half januari een rapport van de FSMA en wil binnenkort samenzitten met minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Die zegt dat hij zeker op die uitnodiging wil ingaan.