Direct naar artikelinhoud

Koning Albert schrijft brief aan VN over seksueel geweld in Congo

Aftredend premier Yves Leterme (CD&V) heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon woensdagavond een brief van koning Albert overhandigd, waarin die de VN aanmoedigt in de strijd tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Aanleiding voor die uitzonderlijke openhartigheid is het contact tussen de koning en de onlangs gelauwerde Congolese gynaecoloog Denis Mukwege.

Het gebeurt uiterst zelden dat de Belgische vorst in de pen kruipt om zich te laten horen op het internationale forum, maar het onderwerp van de lopende VN-top in New York ligt hem na aan het hart. Tijdens zijn bezoek aan Congo halverwege vorig jaar, ter gelegenheid van de festiviteiten voor 50 jaar onafhankelijkheid, had koning Albert een langdurig onderhoud met president Joseph Kabila. Toen al zou de vorst hebben laten verstaan dat hij zich de problematiek van seksueel geweld bijzonder aantrekt. Daarna bezocht hij samen met premier Yves Leterme (CD&V) verschillende sectoren, ngo's en projecten.

De concrete reden voor het initiatief van de vorst is de toekenning van de Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk. Die tweejaarlijkse prijs ter waarde van 150.000 euro werd vorige maand uitgereikt aan Denis Mukwege, de directeur van een ziekenhuis in Bukavu dat in de voorbije jaren duizenden slachtoffers van seksueel geweld verzorgde. De audiëntie van dokter Mukwege en zijn echtgenote, gevolgd door een lunch, maakte een diepe indruk op het vorstenpaar.

In een persoonlijke brief gericht aan Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), prijst de vorst de VN-initiatieven in Congo en roept hij de organisatie op om voldoende aandacht te (blijven) besteden aan de strijd tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Ban Ki-moon kreeg de brief woensdag via premier Yves Leterme (CD&V), momenteel aanwezig op de VN-top over hiv/aids.

"Het is de koning zelf die het initiatief genomen heeft om een brief te schrijven", vertelt Letermes woordvoerder Dominique Dehaene vanuit New York. "Die moet beschouwd worden als een aanmoediging om voldoende ruimte en slagkracht te voorzien in het mandaat van de VN-missie in Congo om op te treden tegen seksueel geweld. Aangezien de inhoud in het verlengde ligt van wat de regering al gezegd heeft, steunen wij zijn initiatief."

De secretaris-generaal nam de brief aan en bedankte de premier, aldus nog diens woordvoerder. Volgens de persdienst van de VN-topman was het gisteren nog te vroeg voor een reactie vanwege Ban Ki-moon. "Hij krijgt zoveel brieven, hij kan ze niet allemaal onmiddellijk lezen", klonk het vanuit New York.

Tweede mandaat

Leterme bekrachtigde in zijn gesprek met Ban Ki-moon overigens ook de Belgische steun voor de herverkiezing van de Zuid-Koreaan aan het hoofd van de Verenigde Naties. Volgens de premier heeft de man sinds zijn aantreden in 2007 "een mooi parcours" afgelegd en voor België belangrijke thema's als klimaatverandering en het 'responsability to protect'-principe op de voorgrond gebracht. Ban Ki-moon zal naar verwachting probleemloos herverkozen worden voor een tweede mandaat tot 2016.