Direct naar artikelinhoud

Van Quickenborne moet PS'er benoemen

Het beheerscomité van de pensioendienst heeft zich unisono achter Jean-Marc Delporte, de PS-kandidaat voor het voorzitterschap (foto), geschaard. Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kan zo geen kant meer op. Als hij nog langer talmt, overweegt premier Di Rupo (PS) om zelf tussen te komen.

In het beheerscomité van de Rijksdienst voor Pensioenen zetelen vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers. Maandag, tijdens een vergadering, beslisten zij unaniem om de PS-kandidatuur van topambtenaar Jean-Marc Delporte te steunen. Volgens hen moet Delporte niet deelnemen aan een nieuwe aanwervingsprocedure. Een nieuw examen is wat hen betreft ook niet nodig voor zijn benoeming. In tegenstelling tot wat pensioenminister Van Quickenborne verklaart, vinden zij het ook niet nodig dat de twee andere kandidaten voor de job nog worden gehoord. Delporte kwam als nummer één uit de selectieprocedure van Selor, het selectiebureau van de federale overheid. "Het is niet omdat er een andere minister is, dat alles moet worden overgedaan", luidt het.

De Franstalige socialisten willen Delporte aan het hoofd van de pensioendienst, maar de benoeming botste op een veto van Van Quickenborne. Hij zou liever met iemand van zijn eigen politieke kleur werken. Hij startte in december al met een grote hervorming en zou graag verder werken met een vertrouweling. De woordvoerder van de pensioenminister liet gisteren verstaan dat Van Quickenborne niet van mening is veranderd. "Hij wil een gesprek hebben met de kandidaat", zegt Tom Meulenbergs.

De PS wil echter niet langer onderhandelen met Van Quickenborne. "Als de minister niet snel het Koninklijk Besluit voorlegt aan de ministerraad, dan kan premier Di Rupo dat perfect zelf doen", klinkt het binnen regeringskringen. Zo'n ingreep zou de sfeer binnen de coalitie verzuren. De benoeming van Delporte is de sleutel voor een monsterronde van benoemingen bij de federale overheidsdiensten en overheidsbedrijven. Di Rupo vroeg daarvoor een 'benoemingskadaster' van de huidige bezetting. De Franstalige regeringspartijen willen een taalevenwicht bereiken aan de top van de veertien FOD's. Voorlopig zijn er 7 Nederlandstalige en 4 Franstalige voorzitters. De drie anderen zijn interim-voorzitters, maar daarvan is maar één Franstalig. In het benoemingskadaster van Di Rupo zijn nog 46 posten vacant, waaronder topfuncties bij onder andere Belgacom, NMBS, Bpost, Infrabel, Brussels Airport, Belgocontrol, Belgoprocess, Nationale Loterij, en Fluxys.