Direct naar artikelinhoud

Geruchten over mini-iPad zwellen aan

Sinds Apple zijn iPad in april 2010 lanceerde, kwamen de ontwikkelaars en ontwerpers van het bedrijf uit Silicon Valley niet meer met een nieuw product op de proppen. Op techblogs en websites van Applefans zwellen de geruchten aan dat aan die periode van droogte een eind komt. Insiders weten het zeker: de mini-iPad komt eraan.

Het kleine broertje van de iPad werd voor het eerst in februari genoemd op de techwebsite DigiTimes, maar het gerucht verstomde snel daarna alweer. Afgelopen week kwam daar echter verandering in toen de website iMore uit de mond van insiders optekende dat de kleine iPad nu echt in aantocht is. Het zou gaan om een apparaat met een 7-inch scherm (tegen 9,7 inch van zijn grote broer), een geheugen van 8 gigabyte en een schermresolutie van 1024 x 768 pixels. De prijs van de nieuwe gadget zou rond de 200 dollar liggen.

Met die prijs lijkt Apple de concurrentie aan te willen gaan met de populaire Kindle Fire van concurrent Amazon. Dat apparaat was bij de lancering meteen een groot succes. Volgens analisten was dat voor een groot deel te danken aan de prijs van de Kindle, 199 dollar.

Of de apparaten uiteindelijk ook echt de naam iPad zullen dragen is onduidelijk. Dat geldt zeker voor de Chinese markt waar Apple al maanden in een juridisch gevecht is verwikkeld met het Chinese bedrijf Proview. Dat bedrijf heeft de rechten op de merknaam iPad en wil nu geld zien van Apple. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat Apple inmiddels 16 miljoen dollar heeft geboden aan de Chinezen om de merknaam in handen te krijgen. Proview, dat eerder 2 miljard dollar voor de rechten wilde hebben, legde het bod van Apple naast zich neer. Inmiddels zouden ze genoegen willen nemen met 400 miljoen dollar. Met dat geld zouden ze het grootste deel van hun schulden kunnen afbetalen.