Direct naar artikelinhoud

Relanceplan Werk: extra lastenverlaging in steden met hoge jongerenwerkloosheid

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) heeft haar luik voor het relanceplan van Di Rupo I klaar. Speerpunten: 10.000 stageplaatsen, 800 jobs in de gezondheidszorg en lastenverlagingen voor ouderen en jongeren. In steden met een hoge jongerenwerkloosheid wil ze de lasten extra verlagen.

10.000 stageplaatsen voor jongeren

Om de jongerenwerkloosheid (18,7 procent) tegen te gaan, wil De Coninck 10.000 laaggeschoolde schoolverlaters een stage aanbieden van zes maanden. Ze krijgen hun wachtuitkering, plus een kleine toeslag van de werkgever, die achteraf niet verplicht is om aan te werven. Een werkgever die een jongere zonder secundair diploma aanwerft, kan rekenen op een extra loonlastverlaging. In gemeenten en steden met een hoge jeugdwerkloosheid wil De Coninck ook een lastenverlaging doorvoeren voor middengeschoolde jongeren (die enkel een secundair diploma hebben). Ze zal bedrijven met meer dan 100 werknemers vragen om één procent stageplaatsen te voorzien.

Wie 50-plussers werk geeft, krijgt geld

De Coninck wil werkgevers een sterkere financiële prikkel geven om oudere werknemers aan het werk te houden en aan te werven: 400 euro per kwartaal vanaf 54 jaar en 1.000 euro per kwartaal vanaf 58 jaar. Het ontslaan van een 50-plusser zou een forfaitair bedrag van 500 euro gaan kosten, als die werknemer een jaar later nog steeds een werkloosheidsuitkering krijgt. De minister wil ook de uitbetaling van het brugpensioen hervormen. Vandaag betaalt de laatste werkgever, wat vaak de drempel om een 50-plusser aan te nemen verhoogt. De Coninck wil de kosten verdelen tussen de werkgever (tot 60 jaar) en het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen (na 60 jaar).

Deeltijds werken niet langer aangemoedigd

Werkgevers krijgen een financiële stimulans als ze deeltijds werk aanbieden. Die stimulans wil de minister afzwakken. Aan de werkbonus voor de lagere lonen (een deel van het loon dat vrijgesteld is van belastingen) zal worden gesleuteld, zodat de werknemer netto meer overhoudt. Daarnaast komen er extra lastenverlagingen voor werknemers met lage lonen: vanaf 1 oktober wil ze de overheidsinspanning verdubbelen. 40 miljoen euro voorziet De Coninck ten slotte voor 800 nieuwe jobs in de gezondheidszorg.

Het plan-De Coninck moet voor het zomerreces de ministerraad halen. Een aantal maatregelen moet nog worden besproken, maar volgens haar kabinet gaat het enkel nog om "verfijningen". Met de gewesten moet evenwel nog worden overlegd.