Direct naar artikelinhoud

Alles wat u (niet) wilt weten over het huwelijk van de eeuw

Meer dan een half jaar hebben de voorbereidingen voor de bruiloft van prins William en zijn Kate in beslag genomen. Alles is tot in de puntjes geregeld, van de bloemen tot de taart. Alle details van het koninklijk huwelijk van de eeuw op een rijtje gezet.

De jurk

De Belgische ontwerper Olivier Theyskens verklapte afgelopen weekend bijna wie Kates trouwjurk getekend heeft, maar hij wist zijn woorden nog net in te slikken Naar verluidt zou Kate maar liefst drie of vier jurken besteld hebben. Mocht er een van de ontwerpen uitlekken, heeft ze toch nog steeds een alternatief. Al ziet het er naar uit dat dat niet nodig zal zijn. Kates jurk blijft voorlopig een goed bewaard geheim.

Het kapsel

Kate kiest voor haar ‘alledaagse’ kapsel: haren naar beneden dus. Dat heeft haar kapper Richard Ward bekendgemaakt. “Een bruidskapsel moet de stijl van de bruid reflecteren”, aldus Ward. “En in dit geval wil dat zeggen dat er geen stijf gedoe aan te pas komt. Los en vloeiend, dat zijn de codewoorden.” Bij de bookmakers leverde een gok op een los kapsel overigens een flinke duit op.

Het hotel

De avond voor het huwelijk zal Kate Middleton samen met haar gevolg doorbrengen in de koninklijke suite (vijf kamers) van het Goring Hotel. Het hotel ligt in de wijk Belgravia, niet zover van Buckingham Palace. Het is het enige vijfsterrenhotel dat nog steeds in handen is van een familie. Kate zal er samen met haar broer, zus en ouders logeren. Exact om 10.51 uur op vrijdagochtend zal Kate samen met papa Michael het hotel verlaten.

De uitnodiging

De uitnodiging die 1.900 gasten in de bus kregen voor het koninklijk huwelijk van het jaar, zou kunnen doen vermoeden dat William en Kate opteren voor een hypertraditionele koninklijke bruiloft. Het was een erg formele kaart. Maar dat een deel van de uitnodigingen per e-mail verstuurd wordt en dat het traditionele wedding diner vervangen wordt door een walking dinner, heeft de royal wedding toch een moderne toets gegeven.

De ring

Er zullen vrijdagochtend geen ringen uitgewisseld worden. Nu ja, Kate krijgt er wel eentje van William, maar hijzelf blijft ringloos. Ook zijn grootvader heeft nooit een trouwring gedragen en zijn vader heeft er pas eentje sinds zijn tweede huwelijk met Camilla. Kate daarentegen krijgt, geheel volgens de traditie, een ring gemaakt van een klomp goud die bewaard wordt in de kluis van koninklijk juwelier Harry Collins. Zowat alle koninklijke trouwringen de laatste eeuw werden vervaardigd uit Welsh goud. Naast haar trouwring zal Kate natuurlijk ook de verlovingsring met de blauwe saffier, die ooit van Lady Di was, blijven dragen.

De kerk

Charles en Diana trouwden in St Paul’s Cathedral, maar Kate en William kiezen voor Westminster Abbey. Volgens ingewijden is het voor William een manier om zijn moeder te betrekken bij de dienst. In 1997 vond de uitvaartplechtigheid van Diana plaats in Westminster. De kerk is daarenboven groot genoeg om 2.000 gasten te ontvangen én heeft een lange koninklijke geschiedenis: er liggen 17 staatshoofden begraven en sinds 1066 worden Britse vorsten en vorstinnen in de abdij gekroond. Ook Wills grootmoeder en overgrootmoeder trouwden er.

Haar getuige

Philippa Charlotte Middleton (28), de een jaar jongere zus van Kate, heeft de eer om haar maid of honour te zijn. Pippa, die qua fuifgehalte niet hoeft onder te doen voor prins Harry, studeerde Engels en werkt nu in het familiebedrijf. De Middletons hebben een bedrijf in feestartikelen en Pippa schrijft The Party Times, het bedrijfsblad, vol. Pippa organiseerde het vrijgezellenfeestje van haar zus, maar ze zou het rustig gehouden hebben.

Zijn getuige

Voor William was het meteen duidelijk dat zijn broer Harry zijn getuige zou zijn. Hoewel Harry the wild one is, zijn beide broers twee handen op een buik. Harry is als getuige ook verantwoordelijk voor de speech op de receptie. Maar hij heeft al laten weten zich te zullen inhouden. “Het wordt vrij standaard, denk ik”, zo liet hij zich ontvallen. “Ik moet per slot van rekening ook denken aan het publiek dat aanwezig zal zijn.”

Het wapenschild

Burgermeisje Kate Middleton heeft sinds een paar weken een eigen wapenschild. Als verwijzing naar de Britse vlag werd voor de kleuren rood en blauw gekozen. De middenlijn maakt allusie op haar familienaam (Middle-ton) en de piek wijst naar de bergen, de favoriete vakantieplek van de Middletons. De drie eikels staan symbool voor Kate, haar broer James en haar zus Pippa. De blauwe strik, tot slot, verdwijnt vrijdag alweer. Een strik wijst in de heraldiek op een ongetrouwde vrouw.

De koets

De heenreis naar Westminster Abbey zullen bruid en bruidegom in auto’s maken en niet in de traditionele koets. Op de terugweg zullen Will en Kate wel plaatsnemen in een rijtuig. Meer bepaald in de 109-jaar oude State Landau die ooit gemaakt werd voor koning Edward VII. Tenminste, als de zon schijnt. Maar het weerbericht voorspelt onweersbuien boven Londen, vermoedelijk wordt het dus plan B en zullen Kate en Will de tocht naar Buckingham Palace maken in de gesloten koets die ook Lady Di in 1981 gebruikte.

De taart

Een eerste twistpunt tussen Will en Kate. Zij wou fruit, hij chocolade. De echt bruidstaart wordt naar Kates wensen gemaakt, zo liet banketbakster Fiona Cairns weten: een fruitcake van meerdere lagen, bekleed in wit en crème met bloemen die symbool staan voor de diverse regio’s: de roos voor Engeland, de distel voor Schotland, de narcis voor Wales en het klavertje voor Ierland. Om ook William zijn zin te geven maakt hofleverancier McVitie’s daarnaast ook een chocoladetaart.