Direct naar artikelinhoud

Politiebaas af tot zijn proces

De Brusselse politiebaas Glenn Audenaert is door de onderzoeksrechter in Dendermonde in staat van beschuldiging gesteld voor valsheid in geschrifte en schending van het beroepsgeheim. Audenaert werd ook 'voorlopig geschorst' en tijdelijk uit al zijn functies ontzet.

Elf uur lang heeft ze uiteindelijk geduurd, de ondervraging van Glenn Audenaert door het Comité P en de Dendermondse onderzoeksrechter Paul De Bruecker. In een ongewoon omstandige persmededeling meldde het parket van Dendermonde gisteren dan dat de politiebaas het voorwerp uitmaakt van een onderzoek naar passieve corruptie, schending van het beroepsgeheim, witwassen en valsheid in geschrifte.

"Glenn Audenaert werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die hem na verhoor niet onder aanhoudingsmandaat plaatste, maar onder strikte voorwaarden in vrijheid stelde", zo luidt de mededeling. "Glenn Audenaert werd door de onderzoeksrechter op heden in verdenking gesteld voor feiten van schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte."

Al te vrijpostig

Het onderzoek loopt sinds 8 juli 2010. De aanleiding was een fiscaal onderzoek tegen William D.W., een bekende groothandelaar in groenten en fruit uit Waasmunster. Bij een huiszoeking stootten speurders op een brief waarmee D.W. aan Audenaert vroeg om inlichtingen over een man bij wie D.W. op het punt stond een woning te kopen. Audenaert en D.W. hadden een gemeenschappelijke kennis in de figuur van lobbyist Koen Blijweert. Audenaert zou voor D.W. opzoekingen hebben verricht in de nationale politiedatabank, maar hield altijd vol op geen enkel ogenblik iets onwettigs te hebben gedaan.

Een tweede onderzoek draait rond twee reizen die Audenaert in 1998 maakte naar Mexico en Monaco. Die zouden zijn betaald door Philippe L., een Antwerpse handelaar in gokautomaten. Audenaert heeft altijd volgehouden dat hij de reizen zelf betaalde. Het Comité P confronteerde hem met een verklaring van zijn toenmalige echtgenote, die volhoudt dat er in die periode geen betalingen zijn verricht vanop de gemeenschappelijke rekening van het koppel. Audenaert verklaarde eerder dat hij geregeld sommen van de rekening haalde, samen goed voor een spaarpotje van 400.000 Belgische frank (10.000 euro).

Op 4 juni verrichtte het Comité P huiszoekingen in het appartement van Audenaert in Knokke en in de burelen van de Brusselse federale politie. Er werd ook een grondig financieel onderzoek gevoerd. Details ontbreken, maar volgens bronnen dicht bij het onderzoek komt een beeld naar voor van normvervaging en "al te vrijpostige omgang met zakenlui allerhande". In het dossier-Audenaert zit een boze brief van de organisator van Night of the Proms, waar Audenaert ooit een vip-behandeling zou hebben geëist. Hij zou ook rondrijden met een beschermde nummerplaat die hem - ten onrechte - juridisch immuun zou maken voor verkeersovertredingen. Zijn advocaat deed het geheel eerder af als "onzin", maar lijkt met die mededeling de speurders enkel te hebben gemotiveerd om nog wat dieper te gaan graven.

Parallel met het financiële onderzoek werd ook het telefoonverkeer van de politiebaas nagetrokken en werden op zijn woonst observaties uitgevoerd met een verborgen camera.

De inverdenkingstelling van Audenaert had meteen tot gevolg dat hij werd geschorst als gerechtelijk directeur van de federale politie Brussel. De beslissing werd genomen door directeur-generaal ad interim Valère Decloet. Hij sprak in een korte mededeling van "ernstige feiten" en zei verder: "Deze dringende ordemaatregel spreekt zich niet uit over de inhoud van de inverdenkingstellingen, maar wordt enkel genomen om de goede werking en de sereniteit van de federale politie te vrijwaren".

Vier maanden

De schorsing duurt in principe vier maanden en kan daarna telkens met vier maanden worden verlengd, net zo lang tot er een proces komt. Dit is de situatie waarin ook gewezen commissaris-generaal van de federale politie Fernand Koekelberg sinds 14 juli van vorig jaar verkeert na een klacht van een ex voor verkrachting bij het parket in Namen. Inmiddels is Koekelberg in dat onderzoek volledig vrijgepleit, maar zolang het dossier niet is doorgestuurd naar de raadkamer blijft de schorsing duren.

Het was gisteravond nog niet duidelijk wie Audenaert zou vervangen bij de federale politie Brussel.