Direct naar artikelinhoud

Fietsen is het nieuwe golfen voor zakenlui

Steeds meer zakenmensen spreken af op de fiets. Fietsen is voor hen het nieuwe golfen. Touroperator Thomas Cook speelt in op de trend en organiseert korte fietsvakanties in Spanje, gericht op zakenlui.

"Het is begonnen met het organiseren van professionele wielerstages voor profploegen", zegt Baptiste Van Outryve van Thomas Cook. "De volgende stap was fietsvakanties voor recreanten. Er kwam echter meer en meer interesse van zelfstandigen en bedrijfsleiders. Daarom hebben wij voor hen een speciale formule ontwikkeld."

Die formule is een vierdaags verblijf in het Spaanse Calpe. De vlucht, het verblijf in een viersterrenhotel en de huur van een racefiets kosten de deelnemers 699 euro. Niet goedkoop, maar de fietstochten vinden plaats onder begeleiding van ex-profrenner Serge Baguet, die in Calpe een eigen Cycle Center heeft.

Baguet ziet dat de fietsvakanties een succes zijn: "Het wielertoerisme boomt al een tijdje, maar het is pas de voorbije maanden dat het echt aanslaat bij bedrijven. Bedrijfsleiders willen andere mensen en bedrijven aanspreken, en dat lukt soms makkelijker in koerstenue. De sfeer is gemoedelijker, het is makkelijker praten dan in een kostuum."

Thomas Cook is voorlopig de enige touroperator die dergelijke fietsvakanties, specifiek gericht op mensen uit de bedrijfswereld, aanbiedt. Van Outryve: "Het is zeker een succes te noemen. Vanuit een liefhebberij onder gelijkgestemden worden mensen meegezogen in een verhaal, gaan ze banden smeden en businessdeals sluiten."

Bij de concurrentie zijn ze voorlopig niet van plan om zich op de nieuwe markt te gooien. "Wij bieden ook fietsvakanties aan, maar niet speciaal businessgericht", zegt Hans Vanhaelemeesch van Jetair. "Ons aanbod is gericht op een grote doelgroep."