Direct naar artikelinhoud

'Spionnen? Wij kijken voetbal en studeren'

Chinese studenten aan de KU Leuven worden afgeschermd van gevoelige onderzoeksprojecten. Staatsveiligheid en experts waarschuwen immers dat zij zouden spioneren voor hun vaderland. Dit tot ongeloof van de Chinese studentenvertegenwoordiger Liang Su. Remy Amkreutz

Liefst 800 Chinezen wonen er in Leuven. Zij zijn, na de Nederlanders, de grootste groep buitenlanders. De 28-jarige doctoraalstudent chemie Liang Su is, als voorzitter van de Chinese Students and Scholars Association (CSSAL), hun uithangbord. En misschien wel meer dan dat. Staatsveiligheid gaat ervan uit dat Aziatische studenten functioneren als agent voor de Communistische Partij. Su kijkt bedenkelijk, staart door de felle regen naar de laboratoria op de Leuvense campus Arenberg. "Als de geheime dienst ons gevaarlijk acht, waarom mogen we hier dan nog studeren? Spionage is een misdrijf, maar ik heb nog geen politie-ingrijpen meegemaakt."

En toch zou uw studentenvereniging volgens de Europese veiligheidsdienst ESISC eigenlijk een spionagenetwerk zijn.

Liang Su: "Werkelijk? Daar heb ik nog niets over gehoord. Dit lijkt wel een film. Jullie Europeanen hebben een sterke verbeeldingskracht. Wij zijn gewoon master- en doctoraalstudenten, meer niet."

Dus geen enkele Chinese student in Vlaanderen is een spion van de Chinese overheid?

"Ik denk van niet. Maar zelfs als eentje dat wel is, dan vertegenwoordigt die toch niet de hele bevolkingsgroep? De geheime dienst mag mij gerust in de gaten houden, ik heb niets te verbergen. Mochten hun agenten denken dat wij alleen maar hier zijn om te spioneren, dan kwetst mij dat. Het is bijna een vorm van discriminatie.

"Onze vereniging is ook niet politiek. Wij kijken voetbal en studeren. Heel soms gaan we op groepsuitstap naar het Duitse Keulen of de Nederlandse Keukenhof. En o ja, een keer per jaar organiseren we een Chinees gala. Niets om je zorgen over te maken."

Hoe staat u dan tegenover de praktijk dat Chinezen niet mee mogen werken aan gevoelige research rond kernenergie of beveiligingssoftware?

"Dat wist ik niet eens. Zoiets wordt ons ook niet verteld. Wij kunnen ons immers alleen kandidaat stellen voor studieplekken die de KU Leuven zelf aanbiedt. Als de instelling meent dat een bepaald onderzoek te geheim is om Chinezen aan mee te laten werken, dan zullen wij die baan niet eens tegenkomen."

Spion of niet, u zou sowieso westerse technieken kopiëren. Chinezen kennen amper intellectueel eigendomsrecht, klinkt het.

"Nonsens. Wij kennen heus het belang en de werking van copyright en patenten. Natuurlijk willen we leren van Vlamingen, maar is dat stelen? Ik kan jullie alleen maar vragen om te ontspannen. Wij willen gewoon dat ons land vooruit gaat en hopen en passant een brug te kunnen slaan tussen Europa en China."

Liang Su: 'De geheime dienst mag mij gerust in de gaten houden, ik heb niets te verbergen. Dit is bijna discriminatie.'