Direct naar artikelinhoud

Beke annuleert vakantie en onderhandelt verder

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) zegt zijn vakantie af omdat hij verder wil onderhandelen. De N-VA heeft zichzelf op de wip gezet, maar Beke en zijn partij willen het de Vlaams-nationalisten niet te makkelijk maken. CD&V is niet van plan om zich door Bart De Wever in de hoek te laten drummen.

De CD&V-voorzitter laat zich niet uit het lood slaan door de vijandelijkheden. Hij heeft zijn reis naar het buitenland geschrapt en roept overmorgen de twee verkiezingsoverwinnaars samen om een nieuwe stand van zaken op te maken. De PS-voorzitter, die voor enkele dagen naar Italië is afgereisd, heeft wel nog niet definitief toegezegd.

Als de vergadering doorgaat, zullen er alleszins onweerswolken boven de vergadertafel hangen. De N-VA werd gisteren door de liberalen, christendemocraten én socialisten zwaar op de hak genomen. In het radioprogramma De ochtend bekritiseerden Servais Verherstraeten (CD&V), Bruno Tobback (sp.a) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) elk om beurt de eigengereidheid van de Vlaams-nationalisten. “Weglopen is geen alternatief, ik ga er van uit dat N-VA haar één miljoen kiezers niet in de steek gaat laten”, zei Verherstraeten. “Na tien maanden staat er nog steeds een dikke vette nul op het bord. Het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen, om kleur te bekennen”, voegde Rutten toe. Na tien maanden formatie moet er ook voor Tobback een einde komen aan de “politieke spelletjes”.

Vlaams front?

Verherstraeten riep De Wever ook op om een voorbeeld te nemen aan het hechte front van de Franstaligen. Di Rupo houdt constant contact met cdH en Ecolo, de CD&V’er begrijpt niet waarom De Wever niet hetzelfde doet. “Het ware beter dat De Wever ook wat meer overleg pleegt. Hij is de Vlaamse politieke leider op dit moment. Hij moet wat vaker de irritaties bij de andere Vlaamse partijen wegwerken en resultaten boeken.”

Bij N-VA halen ze de schouders op. “Het is toch koninklijk onderhandelaar Wouter Beke die de werkzaamheden regelt?”, luidt het. “Onze deur heeft altijd opengestaan.” Vorige week had De Wever ook al laten verstaan dat hij “de beschadigingen” van de andere partijen grondig beu was.

Toch laat CD&V haar vroegere kartelpartner niet los. Verre van zelfs. “Het zou tactisch-strategisch bijzonder dom zijn om de N-VA nu in de hoek te zetten”, vindt een CD&V-kopstuk. “Mocht N-VA al een exit zoeken, dan doe je ze daarmee een geweldig cadeau. Probeer dan nog maar eens iets uit de brand te slepen. Als Open Vld en sp.a steeds sterker het signaal geven dat ze zin krijgen om zonder de N-VA te regeren, dan zal de PS natuurlijk niet tot extra stappen bereid zijn. En dan staan ook wij met lege handen. Wie hoopt dat CD&V een of andere bocht aan het maken is, doet aan wishfull thinking.”

Als de N-VA de eer aan zichzelf houdt en de onderhandelingstafel eind volgende week verlaat, komt de bal in het kamp van CD&V te liggen. Dan dreigt een interne krachtmeting bij de christendemocraten. “Elke keer als er een opening wordt gemaakt naar een regering zonder N-VA, hoe klein ook, is Vlaams minister-president Kris Peeters daar om de leiband weer aan te trekken. “Hop, terug iedereen op de Vlaamse lijn”, zegt een parlementslid. “Voorlopig is er nog niemand geweest die tegen de feitelijke nummer één van de partij is durven ingaan.” (TP/JV/STS)