Direct naar artikelinhoud

Donald Trump beschuldigd van oplichting studenten

De universiteit van de Amerikaanse vastgoedmagnaat en tv-ster Donald Trump heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan fraude. Hij moet mogelijk 40 miljoen dollar (30 miljoen euro) aan schadeloosstelling betalen.

De aanklager in New York beschuldigt de Trump University ervan studenten met valse beloften naar de collegebanken te hebben gelokt. Duizenden cursisten legden bedragen tot 35.000 dollar (26.000 euro) neer om aan te schuiven bij seminars waar ze de kneepjes van het lucratieve makelaarsvak zouden leren. Na afloop klaagden velen dat ze niets wijzer waren geworden en dat hun kansen op de arbeidsmarkt er niet groter op waren geworden. Degenen die hadden gerekend op contact met de leermeester, bleven teleurgesteld achter: ze konden hooguit op de foto met een levensgrote afbeelding van Trump.

"De Trump University heeft de consument misleid met kostbare lesprogramma's en heeft financiële schade toegebracht", aldus de officier van justitie. "De universiteit heeft met medeweten en medewerking van Donald Trump gebruikgemaakt van de naam en beroemdheid van Trump om te profiteren van consumenten die vertrouwden op zijn naam."

In advertenties was gemeld dat Trump, bestuursvoorzitter van de universiteit, persoonlijk de docenten had uitgezocht en had gezorgd voor een 'systematische methode om in vastgoed te investeren'. In de aanklacht staat echter dat Trump geen enkele leerkracht heeft uitgekozen en niet betrokken is geweest bij het samenstellen van de lesstof.

Rijk en beroemd

Zo'n vijfduizend Amerikanen, onder wie zeshonderd New Yorkers, lieten zich overtuigen en meldden zich aan voor de seminars. "Niemand, hoe rijk of beroemd ook, heeft het recht om hardwerkende New Yorkers te bedriegen", aldus aanklager Eric Schneiderman. Het bedrag dat hij van Trump eist is voornamelijk bedoeld als schadevergoeding aan benadeelde studenten.

De zaak kwam aan het rollen nadat bij Justitie in New York tientallen klachten waren binnengekomen over driedaagse cursussen die 1.500 dollar kostten en masterclasses, 'Trump Elite', waarvoor 35.000 dollar werd gevraagd. Die bleken weinig voor te stellen en de belofte - alles leren over vastgoed - niet waar te maken.

Trump ontkent alle aantijgingen en zegt dat 98 procent van de ex-studenten tevreden is. De aanklacht zou zijn ingegeven door politieke motieven. Volgens een advocaat van Trump wil Schneiderman zijn cliënt onder druk zetten om zijn verkiezingscampagne financieel te steunen. De conservatieve Trump heeft de afgelopen jaren enkele malen gezinspeeld op deelname aan de presidentsverkiezingen. Maar telkens koos hij toch voor zijn tv-show The Apprentice.