Direct naar artikelinhoud

Riziv bindt strijd aan met nepzieken

Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) gaat werknemers die arbeidsongeschikt zijn minder, maar beter controleren. Een hervorming moet het aantal 'nepzieken' verder doen dalen.

Momenteel moet het Riziv jaarlijks 120.000 dossiers analyseren. Allemaal dossiers van mensen die van de ziekenfondsartsen een erkenning voor arbeidsongeschiktheid hebben gekregen. "Bij het merendeel van die dossiers is er weinig twijfel mogelijk", zegt François Perl, directeur-generaal van de dienst Uitkeringen. "In vele gevallen is het tweede onderzoek bij het Riziv totaal onnuttig. Wij bevestigen gewoon wat de adviserend geneesheer zegt."

Sommige dossiers daarentegen zijn complex en vergen een diepere analyse. "Het probleem is dat wij nu alle cases moeten onderzoeken", zegt Perl. "Dat geeft ons minder tijd om die ingewikkelde dossiers uit te spitten." Om die reden komt er een hervorming die ten laatste in 2016 van kracht wordt.

"De bedoeling is om via een steekproef een bepaalde groep grondiger te controleren", zegt Perl. "Dat kan bijvoorbeeld alle 25-35 jarigen zijn, alle mensen met psychische klachten of alle mensen met rugklachten. Om de zes maanden komen er nieuwe criteria op basis waarvan we controleren."

Die groep zal met een vergrootglas bekeken worden. Perl: "Van de 120.000 dossiers zullen we grosso modo 20.000 cases diepgaand controleren. Als een arts van het Riziv het niet eens is met de bevindingen van de ziekenfondsgeneesheer, dan buigt een college van drie artsen zich over de kwestie. Is er daarna nog geen akkoord, dan zal het Riziv de patiënt lichamelijk onderzoeken."

Enerzijds wil het Riziv meer vertrouwen op het werk van de ziekenfondsarts, anderzijds wil het de controles verscherpen. "We willen minder, maar beter controleren", zegt Perl. "Globaal genomen merken we dat de adviserende geneesheren goed werken, maar er moet gericht gecontroleerd worden."

Vreemde uithaal

De uithaal van het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen naar de socialistische mutualiteit in de Coreliokranten begrijpt Perl niet. Voorzitter Rufij Baeke beweert daarin dat de ziekefondsartsen zich veel te makkelijk laten inpakken door patiënten die doen alsof ze arbeidsongeschikt zijn. Vooral het socialistisch ziekenfonds laat volgens hem misbruik met een extreme tolerantie toe.

"We hebben geen cijfergegevens die dat kunnen bevestigen", stelt Perl. "Het lijkt een vreemde uitspraak. De socialistische mutualiteiten keuren niet het meeste aantal erkenningen voor invaliditeit goed."

120.000

dossiers moet het Riziv jaarlijks analyseren. Na de hervorming in 2016 zal dat 20.000 cases zijn, maar wel diepgaander