Direct naar artikelinhoud

Qatar ontwikkelt ‘kunstwolk’ voor WK-stadions

Qatar is werkelijk tot alles bereid om van het WK 2022 een groot succes te maken. Een van de grootste kritieken bij de toewijzing was de enorme hitte: in de zomer rijzen de temperaturen er vlotjes tot diep in de 40 graden. Maar zelfs daar hebben de Qatarezen nu een oplossing voor.

De afdeling Mechanische en Industriële Techniek aan de universiteit van Qatar is immers bezig met het ontwikkelen van een artificiële ‘wolk’, als een soort zwevend dak. Die moet tijdens de wedstrijden hoog boven de stadions zweven en zo voor voldoende schaduw en dus afkoeling zorgen. De wolk, die zal gevuld zijn met helium en zal bestaan uit uiterst licht carbonmateriaal, kan door middel van afstandsbediening zo bewogen worden dat het directe en indirecte zonnestralen op de juiste plaatsen afblokt. Uiteraard worden de vier motoren van de vliegende schotel aangedreven door zonne-energie. Kostprijs: zo’n 350.000 euro per stuk.

Volgens dr. Saud Abdul Ghani zou de kostprijs afnemen zodra er commerciële modellen gelanceerd worden. Die kleinere modellen zouden gebruikt kunnen worden op stranden of parkings en simpel bestuurd kunnen worden met een gsm. Om klachten over de hitte te vermijden, waren de Qatarezen sowieso al van plan om reusachtige afkoelingsinstallaties te plaatsen, die de temperaturen in de stadions en oefenvelden moeten terugbrengen tot maximaal 27 graden. En om klachten over de milieu-impact te vermijden, worden ook die volledig van stroom voorzien door zonnepanelen - aan zon immers geen gebrek in Qatar. (WDK)