Direct naar artikelinhoud

Dodelijke bomaanslag treft Jeruzalem

Het was sinds 2004 geleden, maar gisteren werd Jeruzalem nog eens opgeschrikt door een zware bomaanslag op burgers. Iemand plaatste een tas vol explosieven naast een lijnbus van het openbaar vervoer. Zeker 35 gewonden werden naar ziekenhuizen gebracht en een 59-jarige vrouw is bezweken aan haar verwondingen.

Het is niet uitgesloten dat het aantal dodelijke slachtoffers nog oploopt, aangezien sommige gewonden er heel erg aan toe zijn. De springlading ontplofte rond 15 uur plaatselijke tijd op een druk bezocht busstation in het centrum van de stad waar elke dag duizenden mensen de bus nemen. Het ligt vlak bij een internationaal congrescentrum in Jeruzalem en was al wel vaker doelwit van aanslagen. De klap was zo hevig dat alle gebouwen in de buurt op hun grondvesten daverden.

Overvolle bussen van de lijnen 74 en 14 werden het zwaarst getroffen en ambulances kwamen onmiddellijk vanuit alle hoeken ter plekke. De Palestijnse Rode Halve Maan heeft kort nadien hulp aan geboden aan Israël. Op de plek van de aanslag sneuvelden talrijke autoruiten en winkelvensters, en overal zaten mensen volledig onder het bloed. Bus 74 gaat naar Maale Adumim, een grote Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

De politie grendelde de hele wijk af en ging meteen op zoek naar mogelijke daders en eventuele verdachte objecten op andere plaatsen. In tegenstelling tot vroeger ging het deze keer niet om een zelfmoorddader, maar had iemand een tas vol explosieven gewoon aan een bus neergezet en was weggegaan. Het busstation in kwestie is nochtans een van de zeer goed bewaakte plekken in de stad.

Alle invalswegen tot de stad werden afgesloten en er ontstond een enorme verkeerschaos. De ordediensten werden in staat van paraatheid gebracht en premier Netanyahu heeft zijn bezoek aan Rusland, dat gisteren zou beginnen, met een aantal uren opgeschort. Alle in- en uitgangen van de Oude Stad in oostelijk Jeruzalem werden hermetisch afgesloten.

Het was zeven jaar geleden dat Jeruzalem nog eens getroffen werd door zo’n zware aanslag, maar tot gisterenavond was er niemand die de terreurdaad heeft opgeëist. Tijdens de tweede Palestijnse intifada was Jeruzalem vaker toneel van bloedige aanslagen, die tientallen mensenlevens hebben geëist. In de meeste gevallen ging het toen om zelfmoorddaders. De bloedige aanslag roept dan ook weer de slechtste herinneringen op van een voorbij gewaande periode.

De aanslag komt ook op een moment van stijgende spanning tussen Hamas en de Joodse staat. Israël en het radicale Hamas, dat alleen aan de macht is in de Gazastrook, hebben hun sinds enkele dagen aanhoudende vijandelijkheden voortgezet. Palestijnse militanten vuurden gisterenochtend een Gradraket op de Israëlische stad Beersheva, die op ongeveer 40 kilometer van de grens is gelegen. Volgens het Israëlische leger raakte daarbij een persoon lichtgewond. Vanwege de raketaanvallen blijven de scholen er gesloten.

Aan de raketaanval ging het bloedigste geweld sinds het einde van de Gazaoorlog, meer dan twee jaar geleden, vooraf. Acht mensen kwamen daarbij om het leven, zeggen Palestijnse bronnen. Onder de slachtoffers waren vijf onschuldige jongeren die voetbal aan het spelen waren. Eerste minister Benyamin Netanyahu betreurde dat “onschuldige burgers bij een aanval van het leger onopzettelijk gedood werden”. Palestijnse militanten vuurden kort voor middernacht vervolgens een Gradraket naar de Israëlische havenstad Ashdod en ook de Israëlische steden Beersheva en Ashkalon worden door Palestijnen bestookt. Israël reageerde met luchtaanvallen.

Eerder deze maand wist Israël de hand te leggen op een schip dat blijkbaar wapens aan boord had die naar de Gazastrook moesten. Het Israëlische leger heeft na deze poging tot wapensmokkel zijn waakzaamheid verhoogd en blijft erbij dat een maritieme blokkade van de Gazastrook de enige manier is om dat soort trafiek te beletten.

Moord

Op 11 maart werd Israël opgeschrikt door de brutale moord op een Joodse gezin in Itamar een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De ouders en drie van hun kinderen werd door onbekenden de keel doorgesneden. Onder hen bevond zich een drie maanden oud babymeisje.

Gisteren was de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Moskou en drong nog eens aan dat Israël alle bouwactiviteiten op Palestijns gebied zou stoppen. Vandaag wordt de Israëlische premier Netanyahu bij de Russische regering verwacht. President Dmitri Medvedev heeft al een paar keren aangeboden te bemiddelen in het slepende vredesproces tussen Israëli’s en Palestijnen.