Direct naar artikelinhoud

'Scheermesjes bij de post, dat is niet grappig'

Rechters maken zich ernstig zorgen over de toenemende agressie tegen de magistratuur.

Er weerklinkt opluchting in de stem van Benoît Dejemeppe. Yves Beaupain, de crimineel die hem met de dood bedreigde, is gearresteerd. Maar vooral: eindelijk is hij van die politiebewaking rond de klok verlost. "Ik ben al zo vaak bedreigd geweest dat ik er haast niet meer van opkijk", zegt hij aan de telefoon. "Ik stel vast dat steeds meer gefrustreerden wraak zoeken, mensen die denken dat ze onheus behandeld zijn door het gerecht. De crisis van het gezag noem ik het."

Bij de Schaarbeekse vrederechter Eric Dierickx staat de teller van het aantal doodsbedreigingen op tien. In oktober kon hij nog net ontsnappen aan een geestesgestoorde man die niet opgezet was met zijn vonnis. De vrederechter eiste bescherming. "Na mijn oproep heb ik nog vier doodsbedreigingen ontvangen. Gelukkig kan ik tijdelijk rekenen op politiebijstand. Want het loopt echt de spuigaten uit. Scheermesjes bij de post: dat is niet grappig."

Dierickx: "Ik weet dat absolute veiligheid niet bestaat, maar sindsdien heeft justitie weninig of niets ondernomen. In de meeste vredegerechten en andere justitiegebouwen kan iedereen nog altijd zomaar binnen en buiten lopen."

"Het is tijd dat men ophoudt met discussiëren en concrete veiligheidsmaatregelen neemt", zegt Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Dat vindt ook Peter D'Hondt, politierechter in Dendermonde. "De agressie neemt merkbaar toe. Onlangs wilde een heroïneverslaafde mij nog in de rechtszaal aanvliegen. Mijn medewerkers en twee andere beklaagden konden hem met veel moeite bedwingen. Want sinds de politiehervorming is er geen politie meer in de zaal. Het strafste was: daarna moest ik over die beklaagden, die mij net hadden beschermd, een vonnis vellen. Dat is een zeer oncomfortabele positie."

In landen als Italië, Nederland en Frankrijk gaat het er strenger aan toe, zegt D'Hondt. "Hier is er bijna geen enkele controle in de justitiegebouwen. Wij zijn blijkbaar geen prioriteit. Als justitie zichzelf niet kan beschermen, hoe moet ze dan anderen beschermen?"

Servais Verherstraeten (CD&V), staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, is volgens zijn woordvoerder "bekend met de problematiek". "In het voorjaar zal hij een beveiligingsplan voor het Brusselse justitiepaleis voorleggen. Ook voor de rest van het land is een ambitieuzer plan nodig. Al mogen we van de justitiegebouwen geen versterkte burchten maken."