Direct naar artikelinhoud

Vlaamse monumenten verloederen door geldgebrek

Vlaamse gemeenten hebben het moeilijk om de onderhoudskosten voor hun monumenten op te hoesten. Tot vorig jaar betaalde de Vlaamse overheid 40 procent daarvan, maar dat is nu afgeschaft. Het gevolg is dat veel gemeentebesturen hun historisch erfgoed niet meer kunnen herstellen. Hilde Plas, stafmedewerker erfgoed van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG): "Veel gemeenten wachten totdat de staat van hun monumenten zodanig is verslechterd dat ze gerestaureerd moeten worden."

In het Vlaams-Brabantse Diest houden ze het hoofd nog net boven water. "We hebben weinig budget en hebben bij de kerk in het begijnhof gewacht tot we een restauratiepremie kregen", zegt schepen Geert Cluckers (DDS/CD&V). De 14de-eeuwse kerk, door Unesco erkend als werelderfgoed, zal dit jaar voor 4,7 miljoen euro worden opgeknapt. "Zonder onderhoudspremie is dat weggegooid geld, want dan hebben we binnen vijftig jaar opnieuw een probleem."

Peter Buysrogge, woordvoerder van bevoegd minister Geert Bourgeois (N-VA), gelooft dat de premie niet zo belangrijk is voor de gemeenten. "Ze herstellen problemen toch wel."