Direct naar artikelinhoud

'Ervaringsdeskundige' Lendl moet Murray leren hoe je grand slams wint

Wat is de overeenkomst tussen Andy Murray en voormalig toptennisser Ivan Lendl? Murray bereikte drie keer de finale van een grand slam, en verloor ze alle drie. Lendl verloor zelfs zijn eerste vier finales, maar won er vervolgens acht. Die omslag wil Murray nu ook maken, met Lendl als coach.

Lendl (51) is nog onervaren als tenniscoach. De 24-jarige Murray is zijn eerste leerling. Toch heeft Lendl er vertrouwen in dat hij de Brit naar grandslamtitels kan leiden. "Ik was ooit die speler, die het laatste zetje nodig had om verder te komen. Dit is een soort déjà vu." Voor Lendl was tenniscoach Tony Roche degene die het zetje gaf. "Nadat ik Roche inhuurde, stond mijn carrière op zijn kop. Het gaat allemaal om het niet verspillen van kansen."

In zijn succesvolle carrière won Lendl in totaal 94 proftoernooien, waaronder drie keer Roland Garros, drie keer de US Open en twee keer de Australian Open. Hij was 270 weken nummer een van de wereld. Dat bracht hem 16,5 miljoen euro op. Met dat bedrag aan prijzengeld staat hij nog steeds in de top tien aller tijden.

Saillant detail is dat Wimbledon niet op zijn erelijst prijkt. De overwinning op het legendarische Londense grastoernooi is voor de Schot Murray juist het ultieme doel.

Murray wist in zijn nog prille loopbaan al 21 ATP-toernooien op zijn naam te schrijven. Onder toeziend oog van zijn fanatieke moeder Judy, die onlangs captain werd van het Britse Fed Cupteam, verloor hij de drie grandslamfinales die hij speelde (US Open in 2008, Australian Open in 2010 en 2011) allemaal in straight sets. En dat gaat tussen de oren zitten. Murray daarover: "Lendl heeft veel dingen meegemaakt die mij nu ook overkomen. Ik weet zeker dat hij me op mentaal vlak kan helpen."

Voor Murray was de openheid waarmee Lendl over zijn spel oordeelde doorslaggevend. "Veel mensen zijn soms te aardig, ze willen je niet boos maken of iets verkeerds zeggen. Maar Ivan was eerlijk, hij zei waar het op stond. Dat is erg belangrijk voor me."

Toegevoegde waarde

De in Tsjechië geboren Amerikaan heeft voor hem veel toegevoegde waarde. "Ivan beschikt over de kennis en ervaring die bijzonder weinig anderen hebben, vooral in belangrijke toernooien."

Met enthousiasme kijkt Lendl vooruit naar de samenwerking met Murray: "We hebben hetzelfde gevoel voor humor en we zijn het erover eens dat we altijd ons uiterste best moeten doen als we willen presteren. Andy is een uniek talent, ik ga proberen met hem zijn doelen te bereiken."

Het eerste doel komt al snel: 16 januari begint de Australian Open, waar Murray vorig jaar nog tot de finale reikte. Als voorbereiding op dat toernooi speelt de Brit, met Lendl aan zijn zijde, nu de Brisbane Open.