Direct naar artikelinhoud

Obama laat miljonairs meer belastingen betalen

President Obama wil dat de rijken in Amerika meer belasting gaan betalen. Hij komt met een voorstel om een minimumtarief in te stellen voor iedereen die meer dan een miljoen dollar (735.000 euro) per jaar verdient. Dit tarief moet garanderen dat de rijken naar verhouding ten minste net zoveel belasting gaan betalen als de middeninkomens.

Het voorstel is geïnspireerd door belegger Warren Buffett. Deze miljardair schreef een maand geleden dat hij en zijn 'megarijke vrienden' procentueel gezien minder belasting betalen over hun inkomen dan de middeninkomens. Volgens hem ging in 2010 17,4 procent van zijn inkomen naar de belasting, terwijl dat voor veel werknemers in zijn bedrijf gemiddeld 36 procent was. "Het is tijd voor de overheid werk te maken van gedeelde opofferingen", schreef Buffett.

Obama wil die scheve verhoudingen nu rechttrekken met wat de 'Buffett Regel' wordt genoemd. Het voorstel is onderdeel van een plan van de president om het begrotingstekort met 2.000 miljard dollar te verminderen. Het plan, dat hij vandaag zal bekendmaken, is bedoeld voor de uit Democraten en Republikeinen bestaande Congrescommissie die voor eind november aanbevelingen moet doen voor het reduceren van het begrotingstekort met 1.200 tot 1.500 miljard dollar de komende tien jaar.

Het minimumtarief voor de rijken heeft betrekking op slechts 0,3 procent van de belastingbetalers, ofte wel 450.000 mensen. Met het nieuwe voorstel wil Obama de belastingwet simpeler en eerlijker maken. De rijkenbelasting maakt echter weinig kans om wet te worden, tenzij de Republikeinen hun verzet tegen hogere belastingen voor de hogere inkomens opgeven.

Symbolisch

Die kans lijkt klein. Volgens de Republikeinen gaat het om een "klassenstrijd". "Dat mag dan politiek wel goed staan, maar het verrot de economie", verklaarde de Republikein Paul Ryan, voorzitter van het budgetcomité. "Het zal de instabiliteit van ons systeem verhogen en meer onzekerheid creëren. Het straft mensen die jobs voorzien."

Het voorstel is dus sterk symbolisch. Maar door deze populistische positie in te nemen, benadrukt Obama met het oog op het komende verkiezingsjaar vooral de verschillen met de Republikeinen. Zijn populariteit is de afgelopen maanden sterk gedaald, maar die van de Republikeinen is nog lager.

Dat de rijken procentueel gezien vaak een kleiner aandeel van hun inkomen aan de belasting hoeven af te dragen dan de middeninkomens, komt omdat de belasting op vermogenswinst, bijvoorbeeld uit aandelen of vastgoed, lager is dan de belasting op inkomen. Buffett, de op twee na rijkste man ter wereld met een geschat vermogen van 50 miljard dollar (36 miljard euro), wijst er al jaren op dat dit niet eerlijk is.