Direct naar artikelinhoud

Ook podium 500 meter kleurt oranje

SCHAATSEN - De Nederlandse sprinter Michel Mulder heeft zich maandag tot olympisch kampioen gekroond op de 500 meter snelschaatsen. Het volledige podium werd ingepalmd door Nederland. Jan Smeekens pakte zilver. Ronald Mulder, tweelingbroer van Michel, was goed voor brons.

Michel Mulder zette na twee races een totaaltijd van 69.31 op de tabellen. De onfortuinlijke Smeekens strandde op amper een honderdste van een seconde van het goud. Ronald Mulder eindigde in 69.46. Ook op de 5.000 meter kleurde het podium zaterdag al volledig oranje. Bart Swings werd toen vierde.

Fourcade pakt goud op 12,5km achtervolging

BIATLON - Martin Fourcade heeft in Sotsji goud veroverd op de 12,5 kilometer achtervolging in het biatlon. De 25-jarige Fransman finishte in 33:48.6 en had een voorsprong van 14.1 op de Tsjech Ondrej Moravec en 24.2 op zijn landgenoot Jean Guillaume Beatrix.

De 40-jarige Noor Ole Einar Bjørndalen, die dankzij zijn zege in de sprint als eerste van start mocht gaan, slaagde er niet in zijn 13de medaille te behalen. Het medaillerecord op de Winterspelen moet hij dus nog steeds delen met zijn landgenoot Björn Dählie, die tussen 1992 en 1998 in het langlaufen aantrad.

Maria Höfl-Riesch verlengt titel in Sotsji

SKIËN - De Duitse alpineskiester Maria Höfl-Riesch (29) heeft de olympische titel in de supercombiné op haar naam geschreven. Het zilver ging naar de Oostenrijkse Nicole Hosp, het brons naar de Amerikaanse Julia Mancuso.

Titelverdedigster en wereldkampioene Höfl-Riesch skiede na de afdaling en de slalom naar een chrono van 2:34.62. In een wedstrijd waarin verschillende kandidates een poortje misten, werd Hosp tweede in 2:35.02. Mancuso, de snelste in de afdaling, eindigde als derde in 2:35.15 en voegt zo brons toe aan haar zilver van vier jaar geleden in Vancouver.

Olympische titel kleine schans voor Kamil Stoch

SCHANSSPRINGEN - De Pool Kamil Stoch is zondag op de Winterspelen in Sotsji olympisch kampioen schansspringen geworden op de kleine schans van RusSki Gorki. Stoch zette sprongen over 105,5 en 103,5 meter op de tabellen en sprokkelde 278 punten. Daarmee haalde hij het voor de Sloveen Peter Prevc (265,3 ptn) en de Noor Anders Bardal (264,1 ptn). Stoch is regerend wereldkampioen op de grote schans en leider in het wereldbekerklassement, voor Prevc. De Zwitser Simon Ammann, viervoudig olympisch kampioen én titelverdediger, strandde op de zeventiende plaats.