Direct naar artikelinhoud

Greipel verliest met de glimlach van Bos

Kleine verrassing, de zege van Theo Bos in de eerste rit van de Ster ZLM Toer. In de sprint haalde de Nederlander het van Greipel, Cavendish en Kittel. En toch: ondanks de nederlaag alleen maar blije gezichten bij Lotto-Belisol.

Een streepje zon bij de start in Breda. Maar op de teambriefings werd vooral voor de opstekende wind gewaarschuwd. "Een sprint wordt het ongetwijfeld", wisten Greipel en Cavendish toen al. "Maar hooguit met een man of veertig." Gelijk kregen ze. Na 100 kilometer wedstrijd werd het peloton uiteengereten. Wat voorin overbleef, was een groep van 35 renners met daarin alle toppers. Op de koop toe bestond de helft van het pelotonnetje uit ploegmaats van Cavendish, Greipel en Kittel.

"En toch was het niet allemaal koek en ei in de kopgroep", vertelde Jürgen Roelandts. "Kittel had vijf mannetjes mee, maar het team deed geen meter kopwerk. Dus besloot ik om die mannen in de finale onder druk te zetten." Op 5 kilometer van de streep voegde Roelandts de daad bij het woord en trok hij in de aanval. "Bij het ingaan van de slotkilometer werden we teruggepakt, maar ik ben overtuigd dat we op die manier Kittels sprintvoorbereiding hebben verstoord." Helaas, Greipel kon de klus niet afmaken. "Bos ging iets vroeger aan en verraste me", zei Greipel. "Razendsnel ging hij."

Wie een ontgoochelde Greipel verwachtte, kwam bedrogen uit. Begrijpelijk, want ondanks de nederlaag hield Greipel in de straten van Breda Cavendish en Kittel, zijn voornaamste tegenstanders in de Tour straks, achter zich. "Ah, zo zie ik dat niet", bleef de Duitser diplomatisch. "Sprints tussen Mark en mij zijn altijd interessant."

Proloogwinnaar Robert Wagner blijft leider, met twee seconden voorsprong op Lars Boom.