Direct naar artikelinhoud

Wallace & Gromit en de echte vloek van het konijn

Brits eilandje verbiedt posters met het woord 'konijn' erop

Met reusachtige posters komt overal ter wereld de merchandising op gang voor de nieuwe film met de razend populaire cartoonfiguurtjes Wallace en Gromit. Overal ter wereld? Neen, op een klein eiland aan de Britse zuidkust zijn de posters verboden. Lokaal bijgeloof staat immers niet toe dat het woord 'konijn' ergens op geschreven staat. Dat maakt reclame voor Wallace & Gromit en de vloek van het weerkonijn een beetje moeilijk.

Konijnen worden erg gevreesd op het eiland Portland. De holen die ze graven veroorzaken aardverschuivingen in de steengroeves waar het eiland bekend voor is. Daarom willen de eilandbewoners het liefst niet over konijnen praten. Een konijn wordt in het lokale dialect een 'ondergronds schaap' of 'bontachtig dinges' genoemd. Om het lokale bijgeloof niet te bruuskeren is er dus ook op de posters voor de nieuwe 'Wallace & Gromit' geen sprake van een konijn. De woordspeling 'Something bunny is going on' is het dichtst dat de reclamecampagne bij een verwijzing naar konijnen komt.

Burgemeester Les Ames van Weymoth en Portland bevestigt aan de BBC dat er met dit bijzondere bijgeloof nog altijd niet gespot wordt. "Als het woord 'konijn' valt, veroorzaakt dat nog altijd beroering. Vroeger, toen de steengroeves nog manueel werden uitgehouwen, mocht een steenhouwer naar huis gaan als er een konijn in de buurt werd gesignaleerd." Een woordvoerder van filmproducent Aardman Animations zei dat de beperking geen problemen veroorzaakt. "Wij zijn blij dat we de lokale gewoonten kunnen respecteren."