Direct naar artikelinhoud

'Abandon Jurgen Van den Broeck'

Onheilstijding in Saint-Flour, op 102 kilometer van de streep. Opgave van Jurgen Van den Broeck, de Belg om wie het allemaal draaide in deze Tour de France. Het sprak voor zich, maar manager Jef Van den Bosch zei het toch maar: 'Mentaal is dit een zware klap voor Jurgen. Dit was het doel van het seizoen.'

Niemand die precies weet wat er gebeurde in de afdaling van de Pas de Payrol. "Jurgen weet het zelf niet", zegt manager Jef Van den Bosch. "Het ging veel te snel." Zeker is dat Van den Broeck vooraan in het peloton reed, iets wat hij in deze Tour doorlopend doet, afwisselend in het spoor van 'knechten' Sebastian Lang en Frederik Willems. Gisteren was het dus Willems die op het ogenblik van het onheil voor Van den Broeck reed. Ook hij kwam zwaar ten val en brak het sleutelbeen.

Richting ravijn

"Jurgen had twee mogelijkheden", zei vriendin Femke Herijgers. "Rechtdoor rijden op de gevallen renners. Of wegdraaien richting ravijn." Van den Broeck koos dus voor het laatste. Aan wat nadien gebeurde zou de kopman van Omega Pharma-Lotto wel een uitstekende herinnering kunnen hebben. Els Lemmens, de ploegdokter die Van den Broeck gisteren bijstond in het ziekenhuis, vertelt: "Jurgen herinnert zich perfect wat er gebeurd is. Hij is gevallen, enkele meters in het ravijn. Daar heeft hij verschillende rotsblokken geraakt. Omdat de helling zo steil was, kon hij zijn val niet afremmen. Hij is naar eigen zeggen tegen een boom tot stilstand gekomen."

Vriendin Femke vervolgde de chronologie. "Jurgen viel verder dan Vinokoerov, honderd meter diep. Hij is eigenhandig naar boven gekropen. Daar is hij in het gras gaan zitten. Jurgen heeft nog geprobeerd om verder te fietsen, maar dat lukte niet." Van de Pas de Payrol, op 102 kilometer van de streep, werd Van den Broeck vervolgens met de ambulance van de Tour overgebracht naar de spoeddienst van het Hopital Henri Môndor. Ook Alexandre Vinokoerov, Frederik Willems en David Zabriskie, de andere slachtoffers van de val, zouden daar verzorgd worden.

Omstreeks 18u30 gaf arts Lemmens de diagnose door aan de pers. "Jurgen heeft een breuk van het schouderblad", aldus Lemmens. "Daardoor heeft hij ook een klaplong opgelopen. Drie tot vier centimeter, al bij al beperkt. Dat verhindert optimale zuurstofopname, maar de saturatie (verzadiging van het bloed met zuurstof, jpdv) is op dit moment voldoende hoog. De toestand wordt opgevolgd. Mocht het noodzakelijk zijn, wordt een drainage uitgevoerd. Jurgen heeft ook diverse wondjes ter hoogte van nek en knie die op dit moment gehecht worden."

De behandelende arts Stéphane Bergzoll zou die diagnose later bevestigen. Hij voegde nog toe dat Van den Broeck de zevende en de achtste rib had gebroken. Preventief werd ook een scan genomen en een gastroscopie uitgevoerd. Beide tests moesten eventuele letsels aan respectievelijk wervels en slokdarm uitsluiten.

Bij bewustzijn

Van den Broeck was doorlopend bij bewustzijn. "Ik heb er even mee gepraat", zei vriendin Herijgers. "Alles komt er nog vlot uit." Arts Lemmens bevestigde: "Jurgen is in staat om te praten. Geen idee hoe groot de ontgoocheling over de opgave is. Ik weet niet of dat het eerste is waar je aan denkt na zo'n val. Hij begint het in ieder geval te beseffen. Maar laat hem vooral blij zijn dat hij dit heeft overleefd."

Manager Jef Van den Bosch vertelde later min of meer hetzelfde verhaal: "We hebben nog niet gepraat over hoe hij zich voelde. Het medische primeerde. Maar het spreekt voor zich dat dit een zware klap is voor Jurgen. Dit was het doel van dit seizoen. Erg dat het op deze manier stopt. Voor hem is dit een hele zware tegenslag."

Voor een inschatting van de duur van de revalidatie was het gisterenavond te vroeg. Arts Lemmens: "Op dit moment zijn daar geen uitspraken over te doen. Zeker is wel dat Jurgen honderd procent zal herstellen van de opgelopen blessures."