Direct naar artikelinhoud

Kadhafi zet zelfs kleinkinderen in de Libische vuurlinie

Bij een luchtaanval van de NAVO in Tripoli in de nacht van zaterdag op zondag zijn wellicht Saif al-Arab Kadhafi (29), de jongste zoon van Moammar al-Kadhafi, en drie kleinkinderen van Kadhafi omgekomen. Ze bevonden zich in een huis waar op dat moment ook Kadhafi zelf verbleef. De vraag is of Kadhafi ze daar bewust verzamelde als menselijk schild.

Het huis van Saif al-Arab Kadhafi staat in de zwaarbewaakte wijk Bab al-Aziziya in Tripoli en werd door de NAVO bestookt vanuit de lucht. De Libische staatszender toonde beelden van een compleet verwoest gebouw. Als de kolonel inderdaad aanwezig was in het huis, mag het een wonder heten dat hij nog leeft. Volgens de NAVO ging het om een commandogebouw. Als dat klopt, lijkt het er op dat de kolonel zelfs zijn eigen familie gebruikt als menselijk schild. Hij weet namelijk dat de NAVO militaire gebouwen in het vizier neemt.

Er is weinig geweten over Saif al-Arab, behalve dan dat hij 29 jaar was en een voorliefde had voor sportwagens. In tegenstelling tot andere broers speelde hij geen rol in het Libische openbare leven. Hij studeerde in Duitsland en kwam nog maar onlangs naar Libië terug. Regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim bevestigde zijn dood.

Halverwege maart ging al eens het gerucht dat een andere zoon van Kadhafi, Chamies, gedood was door een Libische kamikazepiloot. Dat bericht werd toen ontkracht door de regering.

MoussaIbrahim zei dat het huis getroffen werd door drie raketten. “Onze leider en zijn vrouw waren samen met nog wat vrienden ook aanwezig in het huis. Dit was een rechtstreekse operatie om de leider van ons land en ons volk uit te schakelen, maar hij is ongedeerd. Deze aanval is in strijd met het internationale recht en bewijst dat de aanvallers geen vrede willen, zoals ze zeggen.”

Feest in Benghazi

De familie Kadhafi wordt blijkbaar steeds vaker het slachtoffer van NAVO-raids, hoewel de alliantie zegt dat dat niet de bedoeling is. Behalve de vader, de moeder en de gedode zoon waren ook nog neven, nichten, kleinkinderen en vrienden van de Kadhafi’s in het bestookte huis aanwezig. Ook drie kleinkinderen van Kadhafi zouden bij de aanval om het leven gekomen zijn.

De kolonel verloor in 1986 ook al een geadopteerde dochter bij een Amerikaans bombardement op een van zijn huizen in Tripoli. Die aanval was een vergelding voor de Libische betrokkenheid bij een aanslag op een discotheek in Berlijn, waarbij Amerikaanse militairen om het leven kwamen.

In Benghazi in het oosten van Libië werd het overlijden van Kadhafi’s jongste zoon gisteren uitbundig gevierd. De rebellen schoten in de lucht om hun vreugde te tonen. Ze menen dat de clan-Kadhafi nu nog meer verzwakt is. De Libische staatszender toonde beelden van honderden aanhangers van Kadhafi die op straat kwamen in Tripoli. Ze hadden foto’s bij van hun leider en zweren hem trouw.

De NAVO bevestigde in een persbericht dat het aanvallen heeft uitgevoerd op Tripoli, meer bepaald in de sector Bab al-Aziziya. De dood van Kadhafi’s jongste zoon bevestigde de NAVO niet. De organisatie beklemtoont ook dat ze bij haar aanvallen geen individuen viseert. “De NAVO heeft haar precisieaanvallen tegen de militaire installaties van het regime van Kadhafi in Tripoli deze nacht voortgezet, waaronder aanvallen op een bekend commandogebouw in de sector van Bab al-Aziziya, zaterdag iets na 18 uur GMT”, staat in het persbericht.

Generaal Charles Bouchard, die de leiding heeft over de NAVO-operatie, verklaarde “op de hoogte te zijn van niet-bevestigde mediaberichten waarbij leden van de familie Kadhafi zouden zijn omgekomen (...) Wij betreuren elk overlijden, in het bijzonder van onschuldige burgers”, luidt het. Maar hij herhaalde dat de doelwitten van de NAVO van militaire aard zijn en dat de acties niet gericht zijn tegen individuen.

Bij haar raids raakte de NAVO ook een schooltje voor kinderen met het Downsyndroom in het centrum van Tripoli. Een deel van het gebouw is ingestort, de ramen zijn kapot en er ligt veel stof en puin in de buurt. Tijdens de luchtaanval zaterdagochtend waren geen kinderen in het gebouw aanwezig. Die zouden pas later op de dag komen.

De school is een privé-initiatief en heeft niets te maken met de Libische overheid. Ze telt 50 tot 60 leerlingen. “Wat moeten we nu voor die kinderen doen? Dit gebouw is niet militair en niet van de overheid. Misschien wilden ze de tv-studio’s in de buurt raken”, zei Ismail Seddigh, de leider en stichter van de school.