Direct naar artikelinhoud

Wapenverkoop VS aan Golfstaten explodeert

De wapenhonger van de Golfstaten heeft de VS in 2011 een recordbedrag opgeleverd bij de export van wapentuig. Dankzij de inkopen van vooral Saoedi-Arabië steeg de wapenverkoop explosief tot 66,3 miljard dollar. De VS hebben nog nooit zoveel wapens in één jaar verkocht.

Dit blijkt uit een rapport van het onderzoeksorgaan van het Congres, de Congressional Research Service (CRS). Vooral de oplopende spanningen met Iran doen veel Golfstaten besluiten tientallen miljarden te steken in 's werelds modernste gevechtsvliegtuigen, helikopters en raketten.

De onderzoekers noemen de enorme stijging van de Amerikaanse wapenexport, in een tijd van crisis, 'buitengewoon'. In 2010 verkochten de VS voor 'slechts' 21 miljard dollar aan wapensystemen.

Met de verkoop van F-15's, Apachehelikopters en Patriotraketten kunnen defensiegiganten als Boeing en Lockheed Martin de militaire bezuinigingen in de VS en Europa compenseren. Maar ook Duitse en Engelse wapenfabrikanten profiteren nu mee.

Zo hoopt Duitsland dit jaar een miljardendeal met Saoedi-Arabië te sluiten over de verkoop van 600 tot 800 Leopard 2-tanks. Dit moet 12,6 miljard dollar opleveren. Qatar overweegt 200 Leopards te kopen voor 2,5 miljard dollar.

Riyad heeft het meeste te besteden in de regio. De mega-aankoop die Riyad vorig jaar deed in Washington, voor zo'n 33 miljard dollar, droeg flink bij aan de Amerikaanse exportstijging.

De Saoedische luchtmacht, die samen met de Israëlische tot de modernste in de regio behoort, wordt versterkt met nog eens 84 luchtverdedigingsjagers van Boeing, de F-15. Zeventig oudere F-15's worden gemoderniseerd. Riyad kocht in 2007 ook in Europa in voor de luchtmacht, een cruciaal krijgsmachtonderdeel bij een conflict met Iran. Toen werden 72 Eurofighters gekocht voor 7,2 miljard dollar.

Ook de Verenigde Arabische Emiraten, die Koeweit voorbij hebben gestreefd als grote wapeninkoper, tasten flink in de buidel. De Emiraten kochten onlangs voor zo'n 4,5 miljard dollar Amerikaanse antiraketsystemen en transporthelikopters. De Emiraten komen nu in de regio, met een defensiebudget in 2010 van 16 miljard dollar, op de tweede plaats. Nog meer dan Israël.

Het kleine Qatar, dat een belangrijke rol speelde in het Libiëconflict, investeert eveneens fors. Washington en Doha zijn naar verluidt dicht bij een overeenkomst die voorziet in de levering van 58 moderne gevechts- en transporthelikopters, waaronder de modernste versie van de Apacheheli.

Sultanaat Oman, dat net als de Emiraten een cruciale rol zal spelen bij een conflict om de Straat van Hormoez, moderniseert de kleine luchtmacht. Zo kocht het in december twaalf F-16-D's, de meest geavanceerde variant van de gevechtsjager. Deze kunnen met gemak de verouderde Iraanse luchtmacht aan.