Direct naar artikelinhoud

Van Gansewinkel haalt hakbijl boven

Bij de Nederlandse afvalverwerker Van Ganse- winkel staan circa 100 banen op de tocht in België en 200 in Nederland. In totaal gaan er 600 banen voor de bijl in de groep.

De getroffen werknemers zouden niet zozeer chauffeurs en beladers zijn, maar veeleer personeel uit de ondersteunende en stafdiensten. In ons land verdwijnen 17 jobs van arbeiders en 79 bediendefuncties. "Dat is 16 procent of bijna één op vijf. De mensen zijn zeer ongerust", zegt LBC-secretaris Joeri Saenen.

De arbeiders die hun baan verliezen, werken in de PMD-afdeling in Lokeren, waar papier, metaal en drankkartons worden verwerkt. Het gaat om de afdeling die Van Gansewinkel dit jaar overnam van Veolia, maar die verlieslatend is. "Men wil er vanaf", aldus Saenen. Volgens hem zouden de arbeiders eventueel elders in de groep aan de slag kunnen, maar duidelijkheid daarover bestaat er nog niet.

Over de 79 bediendejobs die moeten verdwijnen, werden geen details verstrekt. De bedienden bij Van Gansewinkel zitten over verschillende afdelingen verspreid, onder meer in de hoofdzetel in Mol, in Evergem en in Vilvoorde.

Bij de afvalverwerker met hoofdkantoor in Eindhoven zijn ongeveer 7.000 werknemers aan de slag, van wie ruim de helft in Nederland. België is de tweede belangrijkste markt voor de groep met meer dan 1.000 medewerkers.

Van Gansewinkel nam Veolia België over na een hardnekkige biedstrijd tussen alle grote spelers in Europa. Enkele maanden geleden opende de afvalgroep een nieuwe vestiging in Aalst, goed voor 45 directe en 9 indirecte jobs.

Maar nu herziet het bedrijf de opdeling van de organisatie in regio's. Het aantal regio's in de Benelux vermindert van 8 naar 4: Nederland Noord en Zuid, en België West en Oost. "Door het huidige decentrale model zijn veel dezelfde ondersteunende functies verspreid over verschillende locaties. De verhouding tussen inkomsten en personeelsstructuur is niet in balans. Hierdoor is er ruimte voor efficiency- en kwaliteitsverbeteringen", meldt het bedrijf.

De inkomsten staan in de sector onder druk. Van Gansewinkel verwijst naar de economische crisis en de impact op de dalende afvalvolumes waardoor de prijsdruk aanhoudt. Bovendien kampt de sector met overcapaciteit en met de sterke prijsschommelingen in de grondstoffen- en energiemarkt. Behalve in de Benelux is het bedrijf ook actief in Tsjechië, Polen, Frankrijk, Hongarije en Portugal. Waar de overige 300 banen verdwijnen, maakte het bedrijf nog niet bekend.

Vakbondsman Saenen meent dat de economische situatie vooral in Nederland slecht is. "In België draaide het bedrijf wel goed, maar we zijn getroffen door de tsunami van ontslagen vanuit Nederland."

Van Gansewinkel is in handen van een groep private-equitygroepen, waaronder CVC en KKR. De groep torst een schuld van 1,3 miljard euro.