Direct naar artikelinhoud

China

'Alles wat van brons is wordt gestolen. Of het nu een levensgroot beeld is, een maquette of de letters van een standbeeld.' De Gentse cultuurschepen Lieven Decaluwe luidt de alarmbel. Na de bekende koperdiefstallen lijkt brons nu het nieuwe goud. 'Logisch', zegt grondstoffenexpert Boris Cukon: 'Brons is een afgeleide van koper.'

Levensgroot is het historische beeld van de Gentse verloskundige Jan Palfijn. Honderden kilo's zwaar ook. Een bronzen kolos, die alleen met een kraan kan worden verplaatst. En toch: gestolen uit een depot van de Wegendienst in Oostakker. Het beeld zou binnenkort worden teruggeplaatst naar de Gentse Bijlokesite. Helaas, verdwenen. "Dit is geen kunstroof", zegt Lieven Decaluwe, de schepen van Cultuur in Gent. "Het is de zoveelste roof op rij. Alles wat van brons is wordt gestolen. Die trend zet zich nu toch al bijna anderhalf jaar door."

De feiten geven Decaluwe gelijk. In Gent zijn aan de Leopoldskazerne en op het Griendeplein gedenkplaten gestolen. Vorig jaar was de maquette van het Prinsenhofkasteel plots verdwenen. De gebouwen van de maquette werden teruggevonden op een rommelmarkt. Maar de bronzen bodemplaat? Nooit meer gezien. In Gent zijn zelfs letters van het Keizer Karelstandbeeld gestolen.

De reden achter de bronsdiefstallen is volgens grondstoffenexpert Boris Cukon (Fuchs Global Natural Resources) heel simpel: "Brons is een afgeleide van koper. Het is een metaallegering die ook uit tin bestaat. Dieven zijn dus niet op zoek naar kunst, maar naar koper."

Exacte cijfers zijn er in ons land voorlopig niet van het aantal bronsdiefstallen, omdat dergelijke criminaliteit niet afzonderlijk wordt gemeten, maar eerder gecatalogeerd als kunstdiefstal. Wat het dus in het gros van de gevallen niet is. Koperdiefstallen worden wel bijgehouden. De cijfers gaan de laatste jaren in stijgende lijn.

In Nederland is er evenzeer sprake van bronsdiefstallen. Zo meldde verzekeraar Achmea enkele weken geleden dat het aantal diefstallen van bronzen kunstwerken de afgelopen twee jaar verdriedubbeld is.

"Logisch", vervolgt expert Cukon. "Op dit moment is koper, en dus eigenlijk ook brons, 3,80 dollar per halve kilogram waard. Wat veel geld is, als je weet dat de prijs in 2002 maar 0,65 dollar was. Die stijging valt nagenoeg integraal te verklaren door de enorme groei van landen als China en India. De economische hoogvlucht van die landen zorgt voor een grote vraag naar koper. En die vraag zal niet snel afnemen. Koper en brons zullen nog wel enige tijd van belang zijn."